Jaap van Beelen en de Sassenheimer Ali Hasson geven samen een clinic rolstoelbasketbal aan de basisschoolleerlingen uit Teylingen. | Foto: pr.
Jaap van Beelen en de Sassenheimer Ali Hasson geven samen een clinic rolstoelbasketbal aan de basisschoolleerlingen uit Teylingen. | Foto: pr. Foto: pr.

Rolstoelbasketbal tijdens jeugdtoernooi

Voorhout n Basketbalvereniging Forwodians heeft Jaap van Beelen, coach van het rolstoelbasketbalteam van Grasshoppers uit Katwijk en de Sassenheimse speler Ali Hasson gevraagd om een clinic te geven tijdens het basketbalevent voor basisscholieren op zaterdag 4 juni in Voorhout. Reden te meer om vooraf op bezoek te gaan bij de twee op een training en hen het hemd van het lijf te vragen.


Jaap van Beelen coacht samen met Mirjam Mattijssen-Zwaan het rolstoelbasketbalteam in Katwijk. Waar Mattijssen met beide benen op de grond staat, zo gaat Van Beelen rollend door het leven. Tot zijn zeventiende sportte Van Beelen zo veel mogelijk, totdat een virus zijn ruggengraat aantastte en hij in een rolstoel kwam. In mei van dat ongelukkige jaar speelde Van Beelen nog voetbal. In september van dat zelfde jaar ging hij na een zomer in het ziekenhuis bij de rolstoelbasketballers. De 12-jarige Ali heeft nooit gelopen. Hij speelde in het basketbalteam van het revalidatiecentrum, maar zijn ouders merkten al gauw dat Ali meer uitdaging nodig had. Ze gingen op zoek en zo belandde Ali nog maar anderhalf jaar geleden bij het coaching duo van Beelen & Mattijssen."Sinds ik bij hen basketbal ben ik een stuk gelukkiger geworden", zegt hij. Van Beelen vult zijn pupil aan: "Wij dagen hem uit en dat heeft hij nodig. Sport is ook ontzettend goed voor minder valide kinderen om zelfstandiger te worden. Als ik op straat een kind in een rolstoel zie wil ik er eigenlijk meteen naar toe om te vragen of hij of zij al sport." Van Beelen ziet het een beetje als zijn missie om minder valide kinderen aan het sporten te krijgen.

Toernooi voor leerlingen

Onder de naam 'Let it roll' organiseert basketbalvereniging Forwodians in samenwerking met de Combibrug op zaterdag een groots basketbalevent bij sporthal De Tulp in Voorhout. Van 9.00 tot 11.00 uur kunnen de kinderen die in groep 3 en 4 zitten een parcours afwerken met bal gerelateerde spelletjes. De kinderen kunnen zich hier individueel voor inschrijven via de website van de Combibrug (www.combibrug.nl).
Om 11.00 uur komt wethouder Arno van Kempen het toernooi officieel openen. Van Kempen heeft jaren bij de Forwodians opgetreden als trainer, coach en scheidsrechter. Zal Van Kempen de 2.11 meter lange oud-international Henk Pieterse durven uitdagen voor een spelletje één tegen één basketbal? Pieterse start na de opening met zijn clinic voor de leerlingen van de groepen 5 en 6 voor de basisschoolleerlingen uit Teylingen. Na de clinic zullen deze kinderen hun toernooi gaan spelen. Rond de klok van 12.00 uur zal een demonstratiewedstrijd van rolstoelbasketballers starten.

Clinic door Ali

Ali zit op basisschool Het Bolwerk in Sassenheim. Hij doet gewoon mee met de gymlessen in de klas. (s)Cool on Wheels is een keer bij hem in de klas geweest om zijn klasgenoten te laten ervaren wat het is om te leven en te sporten in een rolstoel. Ali heeft in een arm minder kracht. Toch is hij ontzettend waardevol voor zijn team. Hij is een kei in het zetten van screens en kan andere spelers goed vrij spelen zodat die kunnen scoren. De Sassenheimse sporter is een tijdje geleden gevraagd voor het Nederlands jeugdteam rolstoelbasketbal in Papendal. Dit team traint nu al om straks, wanneer ze oud genoeg zijn, mee te spelen met de paralympics. Basketbalvereniging Forwodians is dan ook heel blij dat Ali en zijn coach die kennis aan anderen willen door geven tijdens het basketbaltoernooi. Hun workshop is na de clinic van Pieterse voor de groepen 7 en 8. Die training begint om 14.00 uur.


Voor meer informatie over rolstoelbasketbal, kijk op http://grasshoppers.nl.