Het terrein tussen de Engelselaan en Zuidelijke Randweg in Voorhout is een van de locaties voor tijdelijke units.
Het terrein tussen de Engelselaan en Zuidelijke Randweg in Voorhout is een van de locaties voor tijdelijke units. Foto: pr.

Toch units voor statushouders

Teylingen n B&W heeft een lijst opgesteld met mogelijke locaties voor het huisvesten van vluchtelingen met een verblijfsvergunning, de zogeheten statushouders. Dit jaar moet daarmee de nog openstaande taakstelling van 70 statushouders voor 2016 gehaald kunnen worden. Tevens wordt er nagedacht voor huisvesting van deze die de gemeente in 2017 en later moet opvangen. De gemeenteraad besluit eind juni over de aanpak.

Door Nico Kuyt

'Een complexe materie', noemt wethouder Bas Brekelmans het vinden van huisvesting voor de statushouders. Na een intensieve zoektocht ligt er nu een lijst voor de gemeenteraad om op 30 juni een keuze te maken. Eerst is er nog een voorbespreking in de raadscommissie Welzijn op 16 juni. De lijst is ingedeeld in stukken voor de korte en lange termijn en of de locatie tijdelijk of structureel is. Voor de taakstelling van 2016 stelt B&W voor te kiezen voor onder andere tijdelijke woonunits op de locatie Zuidelijke Randweg/Engelselaan in Voorhout en op de locatie Langeveld in Sassenheim voor elk maximaal 24 statushouders. Daarnaast de corporaties te laten afzien van het afstoten van grote huurwoningen en deze ombouwen. Er zijn inmiddels gesprekken over twee woningen. Verder gebruik te maken van het aanbod van BNS in Voorhout voor één woning. En tenslotte het aankopen van vijf woningen op de markt. "De gemeente wil geen eigenaar van woningen zijn, maar dit is een noodsituatie. Het is een tijdelijke oplossing", stelt Brekelmans. Als ze niet meer nodig zijn dan verkoopt de gemeente ze weer. De verwachting is dat zij hun waarde behouden. Dat is anders dan de woonunits, want die worden jaarlijks een stukje afgeschreven. Van de locaties is deze van de BNS het snelst te realiseren. Ook de woningen van de corporaties lukt in een paar maanden. Voor de woonunits is evenwel een vergunning nodig en ook aansluitingen van de nutsbedrijven. De verwachting is wel dat het nog voor het eind van het jaar lukt. Voor de omwonenden van Langeveld komt er op 7 juni een bijeenkomst en op 9 juni eentje voor de Engelselaan.

Lees verder op pagina 11.