Andrea Swagerman is één van de favorieten tijdens de harddraverij. | Foto: pr.
Andrea Swagerman is één van de favorieten tijdens de harddraverij. | Foto: pr. Foto: pr.

Swagerman houdt van de Teijlingerlaan

Sassenheim n De kortebaan in Sassenheim is één van de meest eerlijke van het kortebaancircuit. Het startvak is breed en de baan is kaarsrecht. Dit zorgt ervoor dat de laatste jaren de absolute top succesvol is geweest op de Teijlingerlaan. De prestaties van Andrea Swagerman vallen het meest in het oog. De ruin won twee keer en eindigde vorig jaar als vierde. Op zaterdag 18 juni doet hij een nieuwe poging voor de winst. De aanvang is 13.00 uur, de eerste start valt om 13.30 uur.

Andrea Swagerman is een paard dat het moet hebben van zijn vechtlust, karakter en conditie. De startprocedure is niet zijn specialiteit, maar eenmaal onderweg kan hij verschrikkelijk hard draven. De handicap van vijf meter (vanwege zijn goede prestaties) werkt niet in zijn voordeel, maar de Teijlingerlaan is het ideale parcours voor spectaculaire inhaalraces.

Pechvol

Met de vorm van de troef uit de stal van Frans van der Blonk zit het wel goed. Zowel in Assendelft als Venhuizen liet hij mooie dingen zien. Hij had echter pech met de loting in de tweede omloop. Hij trof achtereenvolgens de ontketende Zero Option Lane en Blackpearl Trans R en werd uitgeschakeld. Blackpearl Trans R was vorig jaar de beste in Sassenheim. De merrie is één van de grootverdieners van het circuit en loopt bijna altijd in de prijzen. In het nog prille huidige seizoen eindigde zij twee keer als derde. Zowel in Assendelft als Vroomshoop was Barbert in de halve finale te sterk. Deze Amerikaan won vervolgens ook de gehele kortebaan. De troef van Stal de Groningers zal bij deelname ongetwijfeld de favoriet zijn van het spelende publiek.

Kindertoto

De bezoekers kunnen om de spanning te vergroten een weddenschap plaatsen op de paarden. Kinderen tot en met 14 jaar kunnen meedoen met de kindertoto. Zij printen het formulier van de website www.harddraverijsassenheim.nl uit en leveren deze voor 13.30 uur in bij de keet van Meijer Bouw. Deze staat vlak bij de finish, op de hoek van de Teijlingerlaan en de Jan van Brabantweg. Meer informatie over de kortebaan in Sassenheim en de sport is te vinden op www.kortebaandraverijen.nl. Op deze site staat vanaf donderdag 16 juni het deelnemersveld. Later op de dag volgt ook een voorbeschouwing met tips. Op deze site staan tevens uitslagen, statistieken, video's, uitleg over de sport en wedmogelijkheden gepubliceerd.

Pankras Cultuur Festival

In het centrum van Sassenheim vindt op zaterdag 18 juni, naast de kortebaan, ook het 'Pankras Cultureel Festival' plaats. Dit festijn, ter ere van het 90-jarig bestaan van Toneelvereniging Pankras, duurt van 11.00 tot 16.00 uur. Diverse groepen van Pankras, maar ook van andere culturele verenigingen geven acte de présence op podia voor de hoofdingang van Park Rusthoff en op het plein bij de ABN AMRO bank. Meer informatie staat op www.pankras.net.


Gratis speurtocht door Boerhaavegroep

Voorhout n In de gratis speurtocht van scouting Boerhaavegroep op zaterdag 11 juni zal 'het oude dorp', en een stukje van het nieuwe, gebruikt worden. Van 11.00 tot 16.00 uur kan er volop gespeurd worden in Voorhout. De start is bij het kerkplein. Deelname is gratis.

Scouting Boerhaavegroep Voorhout heeft verschillende speurtochten uitgezet door het dorp. Misschien heb je de posters al zien hangen in het dorp: vier verschillende posters wijzen op de vier verschillende thema's en speurtochten. De smurfen wijzen je de weg, dierenogen leiden je door de jungle en een schatkaart brengt je naar piraten. Ook is een iets moeilijkere speurtocht. Bij elk van deze eindpunten is er een klein spelletje, waardoor je even kan rusten tussen het speuren door. Natuurlijk worden deze speurtochten uitgelegd wanneer je wilt beginnen met speuren.


Jubileumconcert Kamermuziek

Warmond n Het tienjarig jubileum van de Stichting Kamermuziek Warmond wordt op zaterdag 18 juni gevierd met een concert in de Protestantse Kerk van Warmond. De programmeurs Xandra Rotteveel en Peter Leerdam hoefden niet lang na te denken welk concert in de afgelopen tien jaar tot de absolute hoogtepunten behoorde. Dat was de uitvoering door het Monward Consort met Tinta von Altenstadt als soliste in de Vier Jaargetijden van Antonio Vivaldi. Tinta bleek van harte bereid het virtuoze werk op 18 juni nogmaals uit te voeren ter gelegenheid van het tweede lustrum.

Er valt nog veel meer feestelijks te beleven tijdens het jubileumconcert, want het publiek heeft via een enquête tijdens het afgelopen concert in maart haar favoriete ouverture van de afgelopen tien jaar mogen kiezen. Welk stuk men heeft gekozen blijft een verrassing tot de dag van het concert zelf.

De Stichting kamermuziek Warmond is een samenwerking aangegaan met het Prinses Christina Concours door het beschikbaar stellen van de Monward Consort Prijs. Deze prijs is dit jaar gewonnen door de 16-jarige violiste Vera Werkman. Voor de pauze treedt de vioolsoliste op. Zij zal van Tsjaikovsky het bekende 'Souvenir d'une lieu cher' ten gehore brengen.

Het jubileumconcert in Protestantse Kerk in Warmond begint om 20.15 uur. Kaarten zijn verkrijgbaar via www.kamermuziekwarmond.nl