Henk Pietersen maakte indruk tijdens de clinics. | Foto: fbps/Peter Schipper
Henk Pietersen maakte indruk tijdens de clinics. | Foto: fbps/Peter Schipper Foto: Peter Schipper

Swingend schoolbasketbaltoernooi met respect voor rolstoelbasketballers

basketbal n Wat een feest en wat een geweldige sfeer was er dit weekend in en rond sporthal de Tulp in Voorhout. Basketbalvereniging Forwodians organiseert jaarlijks een evenement voor de basisschooljeugd. Bij het toernooi waren de rolstoelbasketballers eregast.

Henk Pietersen gaf een vrolijke, swingende clinic voor iedereen die mee wil doen. Voor zijn clinic geeft hij aandacht aan het gepeste kind. Met zijn tour 'Pest mij maar' probeert hij kinderen in het land te overtuigen dat pesten echt not done is. En de vrolijke maar af en toe ook serieuze, 2 meter 11 lange basketballer dwingt respect af bij elk kind. Ook voor de ouders en andere aanwezigen is de clinic geweldig om te zien. Youssef Ait El Houssi van de Combibrug: "Ik ben gymleraar maar ik heb ook weer een hoop geleerd van deze clinic dat ik in mijn werk kan gebruiken."

Onder de indruk

Na de eerste clinic openen wethouder Arno van Kempen en Pietersen samen officieel het toernooi. De openingsceremonie bestaat uit een één tegen één basketbalwedstrijd tussen wethouder van Kempen en Pietersen. Als van Kempen voor dat wedstrijdje even 4 van de 5 schotpogingen raak gooit is Pietersen toch wel onder de indruk van de kwaliteiten van Van Kempen. Het wedstrijdje wordt echter gewonnen door de lange oud international. Na de opening komen de rolstoelbasketballers van de Grasshoppers uit Katwijk binnen. Ook 10 sportrolstoelen, die Forwodians heeft kunnen huren dank zij een donatie van het Jacoba van Beierenfonds Teylingen, rollen binnen. Een sportieve wedstrijd volgt, waarbij de ??rolstoelbasketballers erg veel respect afdwingen. Trainer Jefferson de Man heeft al snel pijn in de schouders en komt het veld af. "Jeetje, wat is dat zwaar zeg!" Ook trainer Jelle van Werkhoven vertelt over de blaren die al snel op zijn handen verschijnen. Het is duidelijk dat rolstoelbasketbal topsport is.

Warming up en clinic

's Middags krijgen de kinderen uit de groepen 7 en 8 de warming up van Pietersen. Wederom met aandacht voor pesten en veel swingende oefeningen en plezier voordat ze met hun eigen toernooi beginnen. Tijdens het toernooi krijgen de kinderen een clinic van rolstoelbasketbalcoach Jaap van Beelen zodat de kinderen kunnen ervaren hoe het is om te leven en te sporten vanuit een rolstoel. Een meisje van groep 8 van de Springplank vertelt over de clinic: "Het was leuk en toch ook weer niet. Het was grappig om even in een rolstoel te mogen rijden maar ik besef me ook dat het niet altijd leuk is om in een rolstoel te moeten zitten." En rolstoelbasketballer Ali Hasson? Die genoot. Samen met zijn klasgenootjes speelde hij mee met het toernooi. Soms in het veld, soms als coach.

Topsport

En wat vond Forwodians van deze dag? "In één woord geweldig, maar we dagen de andere sportverenigingen in Teylingen wel uit om daar waar mogelijk ook aandacht te geven aan de minder valide kinderen. Juist deze kinderen verdienen die aandacht omdat sporten vanuit een rolstoel topsport is!"