Burgemeester en wethouders konden zelf ervaren hoe het is om en fietsmaatje te zijn/te hebben. |Foto: Ruud van der Loos
Burgemeester en wethouders konden zelf ervaren hoe het is om en fietsmaatje te zijn/te hebben. |Foto: Ruud van der Loos Foto: Ruud van der Loos

Burgemeester en wethouders ervaren het plezier van Fietsmaatjes

fietsen n Burgemeester en wethouders hebben op vrijdag 3 juni zelf, samen met een gast, op een duofiets van Fietsmaatjes kunnen fietsen. Ze hebben dit als een hele leuke kennismaking ervaren met het vierjarige project, wat in alle drie dorpskernen zeer goed is aangeslagen.

De lichtblauwe fietsen van Fietsmaatjes Teylingen zijn al 4 jaar een vertrouwd gezicht in de gemeente Teylingen en in de wijde omgeving. Een vrijwilliger achter het stuur en daarnaast een gast die zelf mee trapt of die gewoon om zich heen kijkt en geniet van de frisse buitenlucht. Beide zijn blij, lachen en praten met elkaar. Vier jaren geleden is dit project in Warmond gestart met één duofiets. Nu zijn er al vijf duofietsen en een rolstoelfiets; er zijn 90 vrijwilligers en ruim 200 gasten die gemiddeld een keer in de 14 dagen een fietstochtje met elkaar maken. Het project wordt al vier jaar ondersteund door Warmerdam de Fietsspecialist, die ervoor zorgt dat de duofietsen bij technische storingen weer snel worden gerepareerd.

Zelf ervaren

Toen Tekla Zwinkels en Jan Burgmeijer van Fietsmaatjes op de feestavond voor vrijwilligers op 8 december in het Trefpunt in Warmond burgemeester Carla Breuer en wethouder Arno van Kempen spraken, werd afgesproken dat zij in het voorjaar zelf ook eens op de duofiets gingen fietsen. Later sloten ook de wethouders Bas Brekelmans en Kees van Velzen zich hierbij aan. En op vrijdag 3 juni was het dan zover. Met droog weer en een lekkere temperatuur reden de vier B&W 'ers op de duofietsen samen met Jan, Tekla, Hans Boere en Kees van Emmerik van Fietsmaatjes van het gemeentehuis in Voorhout naar het Paviljoen op Koudenhoorn in Warmond. Onderweg konden ze ervaren hoe het is om als gast mee te fietsen en konden zij vragen stellen over het project en de ervaringen opgedaan over de afgelopen vier jaar.

Bij het Paviljoen stonden een aantal 'echte' gasten met hun begeleiders het college op te wachten. Zij vonden het een feestje om van huis opgehaald te worden en met de auto voor de deur van het Paviljoen in Koudenhoorn te kunnen uitstappen. Zij vonden het ook leuk om de burgemeester te zien en met haar op de duofiets mee te gaan. Mevrouw Bogaards ging trots naast de burgemeester op de fiets zitten. Mevrouw van der Zanden nam plaats naast wethouder Brekelmans, mevrouw Homan naast wethouder Van Velzen en mevrouw Berg plaatste zich naast wethouder van Kempen. De laatste fiets werd bezet door mevrouw van der Hulst met fietsmaatje Gerrit Roos. En zoals zo vaak bij Fietsmaatjes: onderweg ontstond het 'maatjesgevoel' ook bij de burgemeester. "Volgend jaar gaan we weer op nieuw met elkaar fietsen hoor, dat is hierbij beloofd" zie ze tegen mevrouw Bogaards. "Als ik wat meer tijd had, zou ik me direct opgeven als vrijwilliger" zei wethouder Van Kempen. Hij fietste die middag alvast een tweede ronde met de heer van Ulden. Later zei hij enthousiast dat het hem was opgevallen hoe blij de gasten waren met het project.

Opvolging

Onder het genot van een kop koffie of thee en een stukje appeltaart en zittend op het prachtige terras van het Paviljoen werd er nog nagepraat met elkaar. Het tweede kopje werd aangeboden door de beheerders Hans en Rina van het Paviljoen, die met een waardebon dit ook toekomstige bezoekers van Fietsmaatjes aanboden. Daarna gingen de vier collegeleden met hun Fietsmaatjes weer terug via Sassenheim naar Voorhout. Het Fietsmaatjes project heeft ook opvolging gekregen in vier andere gemeentes: Na Noordwijk en Kaag en Braassem zijn dit jaar ook Oegstgeest en Millingen aan de Rijn gestart met een eigen project. De lokale organisaties in deze vier gemeentes zijn blij dat zij gebruik kunnen maken van de ervaringen in Teylingen en dat zij door Fietsmaatjes Teylingen worden geholpen in het opzetten van hun organisatie. Welke gemeente volgt er?