Afbeelding
Foto: Martin de Ruiter

Vijftiende editie van Harddraverij in Sassenheim

Favoriet Barbert wint op de Teijlingerlaan

De kortebaan van Sassenheim is gewonnen door Barbert en pikeur John de Leeuw. Tussen de regenbuitjes door was het paard te snel voor de verrassende finalist Wyard Beuckenswyk.


'Klaarmaken, op uw plaatsen, één, twee, drie, af' klinkt het zaterdagmiddag over de Teijlingerlaan. Het jaarlijkse spektakel van de kortebaan harddraverij is weer neergestreken. De muziek klinkt en er wordt even voor half twee ingezet bij het wedkantoor in de Westerstraat. Dan gaat de race van start. Het gesnuif klinkt op als de paarden hun maximale snelheid behalen. Bij het afremmen na de finish, verdwijnt vaak een hap zand in de schoenen van de toeschouwers. Zij kunnen er om lachen, het hoort bij het spektakel.

Jac Spekman ziet het allemaal gebeuren. Met zijn stoel in het gras en de scorekaart in de hand volgt hij de race nauwgezet. De inwoner van Nieuwekerk aan den IJssel heeft ingezet op vier paarden; Barbert, Tamburini, Co Swagerman en Zero Option Lane. Spekman is aanwezig op uitnodiging van een goede vriend, dhr. Groenewegen. Die is de dienstdoende dierenarts en moet in actie komen als er iets is met de paarden. Op wie hij heeft ingezet? De dierenarts moet lachen om de vraag. "Ik mag uiteraard niet meedoen, want ik heb voorkennis. Maar een tip geven mag ik wel", knipoogt hij naar zijn vriend. Groenewegen heeft vooral na de wedstrijd een belangrijke taak: onderdeel van de procedure is dat er bij het winnende paard een dopingtest wordt afgenomen.

Dat blijkt aan het einde Barbert te zijn. Het paard was vooraf al getipt als winnaar en diegene die die tip ter harte hebben genomen, staan juichend naast de baan. In de finale verslaat hij Wyard Beuckenswyk, waar pikeur Lindsey Pegram op de sulky zit. Zij zorgde eerder voor de verrassende uitschakeling van de andere favoriet, Tamburini. Tegen zessen reikt burgemeester Breuer de prijzen uit.

De veertiende editie is, met 19.000 euro omzet, weer geslaagd, zegt Henri Stol, voorzitter van de Harddraverijvereniging. "Ondanks dat het weer niet echt meezat, was er wel weer veel publiek. Zeker aan het einde van de middag stond de Teijlingerlaan vol. We merken als bestuur dat de harddraverij elk jaar meer gaat leven. Mensen zetten het in hun agenda en houden hun de derde zaterdag in juni vrij. We zijn erg blij dat het aanslaat!"

Kindertoto

Bij de kindertoto hebben 45 kinderen hun formulier ingeleverd. Acht kinderen zetten in op paard nr. 1, de latere winnaar. Onder deze acht zijn de vier waardebonnen van Hema verloot. De winnaars zijn Rosalie Batenburg, Viggo van de Oudenalder, Gijs Hijkoop en Roos. De bonnen krijgen zij thuisbezorgd.

Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding