De bollenschuur aan de Teijlingerlaan 69 is een rijksmonument. | Foto: pr.
De bollenschuur aan de Teijlingerlaan 69 is een rijksmonument. | Foto: pr. Foto: pr.

Historische schuur verpaupert door 'ingewikkelde situatie'

Sassenheim n De voormalige bollenschuur van de Gebr. Bergman aan de Teijlingerlaan verpaupert en daar maakt de Stichting Oud Sassenheim zich zorgen om. In een brief aan de gemeente vragen ze om actie te ondernemen. Volgens de eigenaar van de schuur zijn er plannen, maar is de gemeente aan zet.

In 2012 maakte de SOS zich per brief al zorgen over de bollenschuur. Sindsdien heeft de stichting niets meer van de gemeente vernomen, zegt voorzitter Alfred Pop. "Naar verluidt ligt er een voorstel om de bollenschuur te behouden, maar de besluitvorming duurt nu al jaren. De schuur verpaupert steeds verder. Straks is het te laat". De SOS wil situaties, zoals het dichtgetimmerde huize West End en het vorig jaar afgebroken, in 1840 gebouwde, witte woonhuisje midden in de Hoofdstraat, voorkomen. De bollenschuur van de gebroeders Bergman is een Rijksmonument en gebouwd in 1914. "Sassenheim kent nog maar weinig bollenschuren. Dit is er een die vlakbij de ruïne van Teylingen ligt. Een kostbaar stukje Teylingen", aldus de SOS-voorzitter.

Gemeente aan zet

In een reactie zegt de huidige eigenaar van de schuur, Henri Stol, dat ook hij op een reactie van de gemeente wacht naar aanleiding van ideeën die voor overleg al jaren geleden zijn ingediend. Het gaat om de bouw van appartementen in de bollenschuur en het plaatsen van enkele twee-onder-een-kap woningen op het omliggende terrein. "Er zijn enkele gesprekken met de wethouder geweest en daardoor ziet het er naar uit dat het de goede kant op gaat. Maar de uitwerking laat op zich wachten, omdat de gemeente aan zet is."

Wethouder Bas Brekelmans zegt dat de situatie niet eenvoudig is. "Er is sprake van een ingewikkelde planologische situatie omdat die omvangrijker is dan alleen de bollenschuur. We zijn al enige tijd in gesprek met de diverse eigenaren en zijn op zoek naar een goede oplossing die voor iedereen acceptabel is, met als uitgangspunt om de bollenschuur te behouden. Dit kost tijd. Ook moet de huidige bestemming worden gewijzigd. Ik heb goede hoop dat we eruit gaan komen."