Koos Hoogervorst (90) en zijn vrouw Roos Hoogervorst - Kortekaas (89) zijn aanwezig bij de veteranendag. | Foto: Esther Luijk
Koos Hoogervorst (90) en zijn vrouw Roos Hoogervorst - Kortekaas (89) zijn aanwezig bij de veteranendag. | Foto: Esther Luijk Foto: Esther Luijk

'Het is fijn om erkenning te krijgen'

n Veteranen bedankt in Bernardus

Teylingen n Een week voor de nationale Veteranendag in Den Haag hield gemeente Teylingen afgelopen zaterdag de jaarlijkse, lokale Veteranendag. Zo'n 250 veteranen uit Teylingen werden door burgemeester Breuer uitgenodigd in de Bernardus in Sassenheim. Daar werden zij met hapjes, drankjes, woorden en muziek bedankt voor hun vroegere daden voor ons vaderland.

Door Esther Luijk

De Voorhoutse Ron Breider (58) is een van de jongere veteranen die voor deze speciale dag is uitgenodigd. Hij diende in 1979 als radiomonteur in het vredesleger dat de Verenigde Naties naar Libanon stuurde. "Israël had toentertijd Zuid-Libanon bezet. De regering van Libanon had het veel te druk met een burgeroorlog die er gaande was, om zich ook nog daarmee te bemoeien, dus werd het vredesleger daarheen gestuurd om de vrede te bewaren tussen de Israelische en Palestijnse legers. Jaren later weet Breider nog wat voor indruk de tijd in Libanon op hem heeft gemaakt. "Toen we er kwamen zag je duidelijk dat de bevolking het grootste slachtoffer was. Alles was stuk, kapotgeschoten. Toen wij kwamen, leek alles weer te gaan leven. Mensen begonnen weer dingen op te bouwen. Dat kan ik me nog goed herinneren. Je vergeet het nooit."

De Sassenheimse Koos Hoogervorst (90) is een van de oudste aanwezige veteranen. In mei 1946 werd hij opgeroepen voor de dienstplicht. "Op 3 oktober 1946 vertrok ik samen met 2.700 man met motorschip 'Tegelberg' naar Nederlands Indië. We werden gestuurd om het kapitaal te verdedigen in onze kolonie. De Japanners waren namelijk binnengevallen vanwege onze grondstoffen."

Hoogervorst heeft in zijn drie jaar dat hij in Nederlands Indië zat, veel meegemaakt. "Ik heb er zwarte bladzijdes aan overgehouden, maar daar heb ik het nooit over. Ik kan me alle data die er toe doen nog precies herinneren. 8 januari 1949 bijvoorbeeld, toen heb ik acht mensen op patrouille zien gaan en nooit meer teruggezien. Je wilt er liever niet teveel aan denken, maar je onthoudt het altijd." Hoogervorst is blij dat de jaarlijkse Veteranendag georganiseerd wordt. "Het is een hele belevenis. Het is fijn om erkenning te krijgen, en natuurlijk is het ook leuk om alle mensen weer terug te zien, ook al zijn er niet veel meer over."