Wethouder Bas Brekelmans geeft aan dat de aankoop van woningen boven het plaatsen van woonunits een politieke keuze die de raad op 30 juni neemt. | Foto: Nico Kuyt
Wethouder Bas Brekelmans geeft aan dat de aankoop van woningen boven het plaatsen van woonunits een politieke keuze die de raad op 30 juni neemt. | Foto: Nico Kuyt Foto: Nico Kuyt

'Geen statushouders in tijdelijke woonunits'

Teylingen n De raadscommissie Welzijn was vorige week heel duidelijk over de opvang van statushouders in de gemeente. Geen tijdelijke containerwoningen op Langeveld in Sassenheim en Engelselaan in Voorhout moeten er komen, maar zij moeten vooral ondergebracht worden in door de gemeente aan te kopen woningen. Het voorstel kreeg een applaus van een overvolle publieke tribune.

Door Nico Kuyt

Zelden is er in de gemeenteraad een onderwerp dat de gemoederen van de bevolking zo raakt als de huisvesting van de statushouders. De publieke tribune zat daarom vorige week ook vol met voornamelijk omwonenden van de Engelselaan en Langeveld. Het heeft een wat sociaal dilemma. De vluchtelingen met een vergunning moeten gehuisvest worden, maar hoe? De omwonenden zijn tegen de komst van tijdelijke woonunits. Die voornamelijk alleengaande mannen uit oorlogsgebieden die zich daar voor vijf jaar gaan vestigen maakt hen 'echt onrustig', zo vertolkte een bewoner rond de Engelselaan vorige week. Met name de veiligheid blijkt een probleem. En ook een bewoonster rond Langeveld had gelijkluidende problemen. "Het is oncomfortabel om hierover te spreken. Wij zijn niet tegen het helpen van woonruimte voor statushouders, maar wel tegen de manier die jullie voor ogen hebben. Wij zijn heel boos over de plannen voor Langeveld. Het is vreselijk dat mensen die vluchten op deze manier weggestopt worden in soort van ghetto, wat lijkt op dieren in een asiel", aldus de bewoonster. "Het is maximaal voor vijf jaar, maar wij weten dat de politiek zich soms onbetrouwbaar laat zien. Dat het bij 24 in een woning blijft, dat vragen wij ons af. Er zijn andere oplossingen, zoals het kopen van huizen op de vrije markt. Die blijven waardevast en kunnen weer verkocht worden. Het is ook beter om de statushouders tussen onze inwoners te plaatsen. Daardoor wordt het onderlinge contact gestimuleerd. Niet een huis met alleenstaande mannen, waarbij ik mij niet veilig voel", zo gaf zij aan en meldde dat zij planschade zou gaan aanvragen en bij de rechter beroep zou instellen, maar hoopte dat het niet nodig zou zijn.

Geschrapt

De bewoonster kreeg haar zin, want ook de commissie zag niet veel in die tijdelijke woonunits. Toegegeven, er zijn voor een huisvesting altijd buren die zich zorgen maken, maar met een meer optimale spreiding is er meer draagkracht in de buurt. Samen voetballen op de straat, met z'n allen en naar school gaan, dat zorgt voor een goede integratie en niet die containerwoningen in een 'ghetto'. Tijdens de bespreking riep de PvdA op om meer haast te maken met het bouwen van sociale woningen. De fractie had al een tijdje geleden een motie ingediend om niet de geplande 50 maar 150 extra sociale woningen te realiseren. Dat haalde het destijds niet, maar naar de mening van ook de ChristenUnie moest het nog even heroverwogen worden, want als er toch gewerkt wordt aan rigoureuze en onorthodoxe maatregelen, dan moet ook daarover even worden gedacht. Dat zal duidelijk worden tijdens de bespreking van de vestiging op donderdag 30 juni in de gemeenteraad. De tijdelijke woonunits zijn dan wel geschrapt uit het aangepaste voorstel dat B&W zal aanbieden. Er is geen meerderheid voor. De aankoop van woningen, versnelde sociale bouw en nog andere maatregelen is meer wat de commissie wenst. Voor B&W en de ambtenaren blijft het een bijzonder lastige klus die uitgevoerd moet worden, omdat het een taakstelling is die het Rijk die nu eenmaal oplegt. Van de aanwezige omwonenden van de Engelselaan en Langeveld klonk bij de afsluiting van het debat een applaus. Dat mag eigenlijk niet in de raadzaal, maar voorzitter Peter Scholten weerhield zich van een bestraffend woord.


Onderwijs statushouders op stoom

Teylingen n Niet alleen de huisvesting van de vluchtelingen met een vergunning (statushouders) is op dit moment een punt van zorg, maar ook het onderwijs van hun kinderen. Ook voor hen geldt de schoolplicht. Met wat tijdelijke oplossingen zijn de internationale schakelklassen voor hen van start gegaan. De Teylingse kinderen gaan voor hun onderwijs onder andere naar Katwijk, een afspraak onder de Bollen6 gemeenten, zo blijkt uit een mededeling van B&W aan de gemeenteraad.

De school voor voortgezet en primair onderwijs is na Pinksteren gestart met 54 leerlingen. Er vinden nog aanpassingen aan het pand plaats, maar de lessen gaan gewoon door. Er is Wi-Fi, echter het meubilair nog niet volledig aanwezig. Met wat tijdelijke oplossingen is de school toch gestart. Na de zomer is het aantal docenten op sterkte en hebben de leerlingen ongeveer 30 uur per week les. Het aantal leerlingen blijft variabel, af en toe is een leerling vertrokken naar een andere woonplaats of terug naar eigen land. De school start in het nieuwe schooljaar met ongeveer 80 leerlingen. Zodra ze voldoende Nederlands spreken, stromen ze naar het regulier onderwijs. De officiƫle opening van de school staat gepland voor september 2016.

Ook in de Victorschool in Noordwijkhout zijn 2 schakelklassen gevestigd. Deze klassen draaien met een hele grillige instroom van leerlingen. Afhankelijk van de aanmeldingen bestaat er nog de mogelijkheid een taalklas te starten in de Beekbrug te Lisse. (NK)