Twigt uit zich vorige week in de commissie zijn onvrede over het rapport en de mislukte bemiddeling. | Foto: NK
Twigt uit zich vorige week in de commissie zijn onvrede over het rapport en de mislukte bemiddeling. | Foto: NK Foto: Nico Kuyt

Gemeente (on)terecht in het stof over Vaartkade

Sassenheim n Sinds het ontstaan van de gemeente Teylingen in 2006 loopt de zaak al rond de al of niet brandwerende deuren aan de Vaartkade. Het is eigenlijk geen zaak van de gemeente, maar iets tussen de vereniging van eigenaren en de ontwikkelaar van het appartementencomplex, maar al een decennia is Teylingen ingezogen de nasleep ervan. In de raadscommissie Bestuur vorige week gloorde er hopelijk een afsluiting.

Door Nico Kuyt

Het is toegegeven, na jaren bleken de deuren inderdaad niet brandwerend. Inmiddels heeft de gemeente deze op eigen kosten vervangen, terwijl eigenlijk de ontwikkelaar dat zou moeten ophoesten. Maar in de aanloop van die jaren had bewoner Jan Twigt inmiddels een zwartboek samengesteld en beschuldigde de gemeente van onder andere list, bedrog, leugens, het verdraaien van de feiten, diefstal en valsheid in geschrifte, eigenlijk alles wat een gemeente maar verweten kan worden. De gemeenteraad heeft vervolgens een onafhankelijk deskundige, professor Van den Heuvel, het laten bekijken.

Maar de uitkomsten waren niet afdoende voor Twigt en hij trok zich terug uit de bemiddeling. Volgens hem moest de schendingen van de integriteit aan hem gepleegd worden veroordeeld. "Op geen enkele wijze heeft B&W afstand genomen van de beschuldigingen dat het blootleggen van talloze misdragingen infaam wordt gevonden. Ik voel mij ernstig in mijn eer en goede naam aangetast", aldus Twigt. Hij verlangde dat de gemeenteraad niet akkoord zou gaan met het rapport van Van den Heuvel en de Plan van Aanpak van verbeteringen die B&W heeft opgesteld.

In een werkelijk kiezentrekkende bijeenkomst met een optimale pijnbeleving besprak de raadscommissie Bestuur het nu al tien jaar durende geschil. De teleurstelling werd uitgedrukt dat de bemiddeling niet tot een oplossing heeft gebracht, omdat Twigt hieruit is gestapt. Er was naar haar oordeel geen sprake van een schending van de integriteit, maar wel in de deugdelijke communicatie. Er had vanuit de gemeente sneller en begripvoller richting de burger moeten worden opgetreden. Van list, bedrog en de andere aantijgingen is verder niets geconstateerd. Er zijn fouten gemaakt, ja, maar de lessen hieruit worden geleerd. Er is dus geen sprake van een mislukt traject. Van een doofpot, een beschuldiging die enkele bewoners van de Vaartkade maakten, is volgens de gemeente geen sprake. Al de gegevens en onderzoeken zijn helemaal openbaar.

B&W en de gemeenteraad betuigden vorige week spijt over de tekortkomingen die de afgelopen tien jaar hebben plaatsgevonden. Het is in het begin eigenlijk al misgegaan en het werd van kwaad tot erger, zo is de beoordeling. "Het spijt ons dat Twigt zich niet serieus voelde genomen en de integriteit van de gemeente in twijfel bleef trekken. Inmiddels hebben wij gesprekken gevoerd met de medewerkers, is er leer en ontwikkeltraject gestart, wat tot een iets andere cultuur moet ontstaan. Wij zijn bewust van onze rol en verantwoordelijkheden. Alhoewel er geen twijfel bestaat over de integriteit van onze organisatie, willen wij klantgericht zijn, maar kunnen niet altijd doen wat de klant wil. Na behandeling van dit eindrapport willen wij weer naar toekomst kijken. Wij bieden onze excuses aan en hebben de hand in eigen boezem gestoken. Wij hopen oprecht dat Twigt dat ook kan doen", zo besloot burgemeester Carla Breuer.


Examenleerlingen naar Tweede Kamer

Teylingen n VVD Teylingen & VVD Lisse nodigen alle jongeren, die afgelopen donderdag te horen hebben gekregen dat ze geslaagd zijn, uit een dag een kijkje te nemen in de Tweede Kamer der Staten-Generaal. Onder leiding van het Noordwijkse Tweede Kamerlid Leendert de Lange zal er op woensdag 22 juni om 17.00 uur voor de geslaagden een rondleiding verzorgd worden, inclusief een kijkje achter de schermen. Raadslid Robin Konings over de actie: "Het is geweldig om net geslaagde scholieren mee te nemen naar het middelpunt van de Nederlandse politiek. Uit eigen ervaring weet ik dat je bij deze rondleiding veel meer te zien krijgt dat je normaal op tv ziet." De VVD Teylingen en VVD Lisse vertrekken met de trein op woensdag 22 juni om 16.00 uur vanaf station Voorhout en om 16.10 uur vanaf station Sassenheim. Voor de treinkaartjes wordt gezorgd. Aanmelden kan via r.konings@raadteylingen.nl met vermelding van naam, adres en geboortedatum.