Het gezelschap van de in Sassenheim gevestigde Stichting Veteranen Duin- en Bollenstreek op de Karel Doorman. | Foto: pr.
Het gezelschap van de in Sassenheim gevestigde Stichting Veteranen Duin- en Bollenstreek op de Karel Doorman. | Foto: pr. Foto: pr.

Uitzonderlijk uitje voor veteranen Bollenstreek

Sassenhiem n Op uitnodiging van Eerste Officier Jeroen van Zanten bracht een 37-koppig gezelschap van veteranen met familieleden van de Stichting Veteranen Duin- & Bollenstreek (VDB) onlangs een bezoek aan het Koninklijke Marine Vliegkampschip Zijner Majesteits de Karel Doorman. Aanleiding tot de bezichtiging, met als doel elkaar plezier geven en de onderlinge betrokkenheid en verbondenheid tussen de veteranen en de Koninklijke Marine te behouden en te versterken, waren de twee door de 88-jarige Noordwijker John Brandenburg, destijds leeskamerbediende op het schip R.M.S. 'Nieuw Amsterdam' van de Holland-Amercia Line, geschonken antieke mariniers litho's van Jan Hoynck van Papendrecht, de beroemde kunstschilder van militair leven.

Na een hartelijk ontvangst met militaire groet werkte het gezelschap een compleet programma af dat startte met een tot in de puntjes verzorgde PowerPoint presentatie belicht met de in en outs over bewapening en defensiematerieel. Onder leiding van een Commandant der Zeestrijdkrachten maakte de groep een rondleiding en doorstond op dek een gure zeewind. "Alle vertrekken van het schip hebben we gezien. Van de machinekamers, de ziekenafdeling met mobiel hospitaal, twee operatiekamers en een afdeling 'High Care', de hutten, het voertuigendek, het helikopterdek tot het achterdek en uiteraard de litho's", glundert veteraan Libanon Fred van der Ploeg, bestuurslid van de VDB en organisator van het uitstapje. "Dit was een uitzonderlijk uitje met echt marineweer dat eenieder nog lang in het hoofd vasthoudt. "We beleefden de dag van ons leven."

De Karel Doorman, in april 2015 toegevoegd aan de vloot van de Koninklijke Marine, liep in maart jongstleden tijdens de vaart averij op de aan de voortstuwing en ligt momenteel in thuishaven Den Helder in dok voor reparatie. Naar verwachting gaat het schip eind dit jaar wederom in de vaart.


Rafaelbijeenkomst

Voorhout n De Rafaëlgroep Voorhout organiseert woensdag 29 juni weer een bijeenkomst voor mensen die in hun naaste omgeving een dierbare verloren hebben. De middag heeft als thema 'Klanken van troost'. Diaken Bertijn Prins zal deze middag verzorgen. De bijeenkomst begint om 14.30 uur en wordt gehouden in de Roef naast de Bartholomeuskerk, Herenstraat 47 in Voorhout. Koffie en thee staan klaar om 14.15 uur. Voor meer informatie, bel 0252-216382 of mail naar rafaelgroepvoorhout@gmail.com. Het is mogelijk om bij vervoersproblemen opgehaald te worden.


Havencafé: 3D kaarten

Sassenheim n Ontmoeting en een leuke activiteit smelten tweewekelijks samen in het Havencafé. Voor de zomervakantie gaan de deuren van het Havencafé nog één keer open. Iedereen kan er dan terecht voor een kopje koffie of thee met wat lekkers erbij. En wie het leuk vindt om creatief bezig te zijn, kan onder deskundige leiding 3D kaarten maken. Het Havencafé vindt plaats op donderdag 30 juni in de grote zaal van de Havenkerk, ingang Bijweglaan 4. Iedereen is van harte welkom van 14.00 uur tot 17.00 uur. Deelname is gratis.