Paul Jochemsz en Hans van den Berg bij het onderwerp van hun boek: Boerhaave. | Foto: fbps/Peter Schipper
Paul Jochemsz en Hans van den Berg bij het onderwerp van hun boek: Boerhaave. | Foto: fbps/Peter Schipper Foto: Peter Schipper

Boerhaavehuis en -tuin in het hart gesloten

n Schrijversduo maakt boek over historische plek

Voorhout n Vol enthousiasme praten Paul Jochemsz en Hans van den Berg over het Voorhoutse Boerhaavehuis, en de bijbehorende tuin. 'In het verleden heeft het niet zo veel gescheeld, of het had er niet meer gestaan,' benadrukt Jochemsz. Al sinds 1981 zet Stichting het Boerhaavehuis zich in voor het behoud van het Boerhaavehuis, dat destijds met sloop bedreigd werd. Jochemsz is voormalig voorzitter van de stichting en Van den Berg de huidige voorzitter. De Boerhaavetuin is echter niet het enige dat de heren bindt. Samen schreven ze al twee boeken. Een boek over het Boerhaavehuis kon dan ook niet uitblijven en is inmiddels in ontwikkeling.

Door Mandy van Leeuwen

"Ik ben hier geboren en ik vond dit gebied altijd al heel mooi. Ik liep altijd hard toen ik hier aan de overkant woonde," vertelt Van den Berg over zijn affiniteit met het Boerhaavehuis en het bijbehorende grondgebied. "Ik ben de man die de meeste rondjes om de Boerhaavetuin gelopen heeft, om de kerken: 20 rondjes per dag 17 jaar lang," voegt hij lachend toe. Hoewel Jochemsz geen geboren Voorhouter is, heeft hij het Boerhaavehuis en de Boerhaavetuin al jaren in zijn hart gesloten. Vanuit zijn huis kan hij de tuin zien liggen en er ieder moment van genieten.

Stichting het Boerhaavehuis

"De stichting is ontstaan, omdat het toen in die tijd - en dan praten we over begin tachtiger jaren - de vraag was: gaan we het Boerhaavehuis opknappen, of gaan we er wat anders aan doen," herinnert Jochemsz zich nog goed. De Stichting het Boerhaavehuis helpt sindsdien mee met het onderhoud van het huis, dat nog bewoond wordt door de dominee van Protestantse Gemeente Voorhout. "En we hebben ook de tuin helemaal gemaakt zoals die had kunnen zijn in de tijd dat Boerhaave leefde. Boerhaave heeft er maar één jaar gewoond en is toen naar Leiden gegaan."

Boek

Dat Van den Berg en Jochemsz ooit een boek over het Boerhaavehuis zouden gaan schrijven, leek onontkoombaar. "Wij hebben met zijn tweeën, met hulp van redacties en andere mensen, al twee boeken gemaakt," vertelt Van den Berg.

'Boerhaave heeft hier één jaar gewoond'

"Ik als de aanjager en Paul als de schrijver." Het eerste boek van het tweetal ging over voetbalvereniging Foreholte, het tweede over de toren van Noordwijk. "We doen nu even een jaar niets en dan gaan we een boek schrijven over het Boerhaavehuis," stelde Van den Berg direct na het schrijven van het tweede boek voor aan Jochemsz. Jochemsz hoefde er niet lang over na te denken of hij nog een boek wilde schrijven. "Het zijn heel leuke processen geweest," herinnert hij zich van de vorige boeken. "Toen het eerste boek uitkwam, zei ik: 'Dit is het allerleukste wat ik in 56 jaar heb gedaan.'"

Proces

Inmiddels hebben de heren de nodige ervaring opgedaan wat betreft de totstandkoming van een boek. Ze hebben er dan ook voor gekozen de werkwijze en het format aan te houden die bij het schrijven van de eerdere edities werd gehanteerd. Van den Berg: "De redactieleden helpen Paul om de mensen te interviewen, de gegevens op te zoeken vanuit de verschillende archieven, de kopij aan te leveren en Paul die maakt er z'n verhaal van, zodat het niet allemaal verschillende verhalen worden, maar één verhaallijn met kadertjes erbij."

Inhoud

Het boek zal de naam 'Boerhaavehuis & tuin' krijgen. "Dan hebben we als ondertitel dat we het hebben over het groene hart van Voorhout. Dat is een beetje dubbel," legt Van den Berg uit. Aan de ene kant wijst het 'groene hart' op het kleine stukje natuur dat de Boerhaavetuin vormt in Voorhout.
"Het tweede aspect dat er aan de ondertitel zit, is het feit dat we het in het boek niet alleen over het Boerhaavehuis gaan hebben." In vijf hoofdstukken wordt de lezer meegenomen langs de geschiedenis van Voorhout, het Boerhaavehuis, de Boerhaavetuin, de kerkelijke buren en alle andere buren. Zo komen bijvoorbeeld ook de Boerhaaveschool en de Agnes aan bod, net als de vele families die rond het Boerhaavehuis hebben gewoond.

Aanschaf en open dag

De verwachtingen van de verkoop van het boek zijn, gebaseerd op de eerdere ervaringen, hooggespannen. "Ik wil toch wel boven die 1000 boeken uitkomen," onthult Van den Berg. "Dat maakt het ook betaalbaar, want het is maar 15 euro per boek." Jochemsz vult aan: "En niemand hoeft er iets aan te verdienen."

De voorintekening voor het boek is al van start gegaan. Op www.boerhaavehuis.nl is hierover informatie te vinden. De planning is dat het boek in het voorjaar van 2017 uitkomt. Het wordt dan gepresenteerd in de Boerhaavetuin.

Op zaterdag 25 juni is er van 12.00 tot 15.00 uur een open dag in de Boerhaavetuin.

'We hebben het ook over hét groene hart van Voorhout'