De leden van de Tjarda zeilen bij zonsondergang op de Kaag om geld op te halen voor hun vereniging. | Foto: pr.
De leden van de Tjarda zeilen bij zonsondergang op de Kaag om geld op te halen voor hun vereniging. | Foto: pr. Foto: pr.

Non-stop 1.440 minuten zeilen in jubileumjaar

Sassenheim/Warmond n Dag en nacht zeilen, ze doen het graag bij scoutingvereniging Tjarda. Helemaal als het in het jubileumjaar is en de opbrengst gaat naar de festiviteiten.

Vrijdagavond 21.00 uur. Vanaf het uitkijkpunt bij de Menneweg is te zien hoe de boten van de Tjarda door het water gaan. Ze zijn dan net gestart met de 24 uur sponsor-zeiltocht. 1.440 minuten achter elkaar non-stop zeilen om zoveel mogelijk geld voor de vereniging binnen te halen.

Veertig jaar bestaat de Tjarda en dat moet gevierd worden. In mei was de ouder/kind zeildag. En nu dus deze actie. Een keer eerder zeilden de leden van de Sassenheimse scouting al eens een dag lang, vertelt Bart Homan namens de organisatie. "In 2012 hebben we dit voor het eerst gedaan. Het jubileumjaar is een mooie gelegenheid voor een tweede keer."

Achtje

De zeilers van dienst kunnen rekenen op belangstelling. Veel mensen komen een kijkje nemen bij het uitkijkpunt. Daar varen de boten af en toe voorbij op de Kaag. Er is muziek, een hapje en een drankje en op een groot scherm zijn de verrichtingen van de boten te volgen. Op vrijdagavond doen ze ruim een uur over het 'achtje' dat ze varen langs onder andere het Norremeer en Zweiland. Het waait niet zo hard. Op zaterdag wordt het weer wat ruwer en dus gaat het een stuk sneller. De boten doen dan 35 tot 40 minuten over een omloop. De twaalf fanatiekste zeilers, zij varen 24 uur non-stop mee, krijgen op zaterdag zo nu en dan gezelschap van een aantal andere boten met daarin de jeugdleden van de Tjarda. Het verenigingsgevoel is nu eenmaal sterk.

Champagne

Iets na 21.00 uur op zaterdagavond is de actie voorbij en kunnen de leden aan wal komen. Ze zijn stiekem wel een beetje blij dat het erop zit. Dat mag ook wel als je 24 uur op het water zit en daar alles moet doen. Alleen voor de gang naar het toilet is een uitzondering gemaakt. Een welverdiende glaasje champagne gaat er zeker in. Er kan ook gedronken worden op het resultaat: de sponsormarathon heeft 1675 euro opgeleverd. "Wij zijn hartstikke blij met dat bedrag", zegt Homan. "Het grootste gedeelte gaat naar onze jubileumactiviteiten en het bedrag dat over blijft wordt gebruikt voor het onderhoud aan het clubhuis en van de boten."

Springkussenfestival

De leden kunnen voorlopig even bijkomen van hun geslaagde actie, voor ze op zaterdag 10 september opnieuw een feestje vieren. Dan is er op het terrein van de ijsbaan in Sassenheim een springkussenfestival voor alle jeugdleden van de Tjarda. Ook alle kinderen uit Teylingen zijn van harte welkom om te komen springen. Op zaterdag 8 oktober is er een reünie voor leden en oud-leden.