Nederstigt (CU) pleit vanaf het spreekgestoelte voor het instellen van een zorgombudsman. | Foto: NK
Nederstigt (CU) pleit vanaf het spreekgestoelte voor het instellen van een zorgombudsman. | Foto: NK Foto: Nico Kuyt

ChristenUnie zegeviert over zorgombudsman

Teylingen n Na hardvochtig volhouden is het de fractie van de ChristenUnie gelukt de gemeenteraad te warmen voor een pilot van een zorgombudsman voor Teylingen. Een meerderheid van de gemeenteraad stemt er in principe mee in.

Door Nico Kuyt

Het initiatiefvoorstel van de ChristenUnie krijgt nog een verdere uitwerking wat op problemen kan stuiten, maar als alles vlot verloopt wordt vanaf 1 januari 2017 een zorgombudsman voor een periode van twee jaar door de gemeenteraad benoemd. Inwoners die zorg aanvragen, niet krijgen vanwege de regelgeving van de gemeente, of als een ingediend bezwaar eveneens tot niets leidt, kunnen bij de onafhankelijke ombudsman vertrouwelijk terecht. Daar wordt hun aanvraag getoetst als zij menen dat de behoefte aan zorg wel degelijk bestaat, maar zij die onterecht niet krijgen en zo niet tussen de wal en het schip van de strikte regeltjes vallen.

'Overbodig'

Wethouder Arno van Kempen meent evenwel dat zo'n ombudsman een 'overbodig figuur' is, zoals hij het noemt. Bij andere gemeenten met een zorgombudsman blijkt dat het slechts gaat om één of enkele gevallen. Daarnaast zijn er zes instanties waar de aanvrager al terecht kan en dan wordt het naar zijn mening met die extra boom in het bos nog onduidelijker voor de burger. Ook is er de hardheidsclausule, waardoor in dit soort gevallen afgeweken kan worden van de regel ten gunste van de aanvrager. Een medestander is Robin Konings (VVD). De omvang van de gemeente past niet bij een lokale ombudsman. Ook hij stipt aan dat er zes instanties zijn waar deze randgevallen opgevangen kunnen worden. De ombudsman levert in zijn ogen dan ook extra bureaucratie op. De inwoners kunnen zich melden bij de wethouder die hen persoonlijk en individueel afhandelt. Er zijn er niet veel, dus hij houdt het belastinggeld liever in de gemeentekoffer.

Niet overbodig

Maar tijdens de stemming blijkt dat de VVD'er in zijn tegenstand alleen staat. Het duurde even, maar burgerraadslid Shari van den Hout (ChristenUnie) heeft het afgelopen jaar de overige fracties die aarzelden langzaam maar zeker naar het instellen van de zorgombudsman gekneed.

De CU-fractie kent gevallen in de gemeente die niet de zorg krijgen waar zij recht op hebben, omdat de verordening er niet in voorziet. "Inderdaad, er is een hardheidsclausule om daarvan af te wijken, maar dat betekent dat de wethouder moet gaan kijken of deze wel en die niet voldoet en dat kan willekeur in de hand werken", vindt Frans Nederstigt (ChristenUnie).

Andere gemeenten in de Bollenstreek hebben al interesse getoond voor de ombudsman. Sybrinne de Vries (CDA) heeft haar aarzeling helemaal overwonnen. "Zo'n zorgombudsman kan heel goed een signalerende functie vervullen om als raad te weten te komen wat er speelt, want gaat het echt om een klein aantal? Weten de aanvragers wel de instanties waar zij terecht kunnen? De ombudsman kan daarbij een goede rol spelen."

Met 18 voor en de 5 van de VVD tegen kan de verdere uitwerking gaan beginnen.