Omwonende Monique de Wit spreekt de gemeenteraad toe over de wensen van de bewoners en hun alternatieve plannen. | Foto: Nico Kuyt
Omwonende Monique de Wit spreekt de gemeenteraad toe over de wensen van de bewoners en hun alternatieve plannen. | Foto: Nico Kuyt Foto: Nico Kuyt

Bewoners rond 'de Woezel' op de bres voor het groen

Warmond n Bewoners rond de voormalige peuterspeelzaal 'De Woezel' aan Schoonoord hebben alternatieve plannen voor de herontwikkeling van het perceel om zo het groen meer te sparen. Zij kwamen in de afgelopen raadsvergadering hun ideeën via de inspraakmicrofoon toelichten.

Door Nico Kuyt

Het plan is om op het grondstuk zes grondgebonden woningen te realiseren. Om het mogelijk te maken is een ontwerpbestemmingsplan door de gemeente opgesteld. Een eerder plan enkele jaren geleden stuitte al op fors verzet van omwonenden, maar het huidige verblijdt enkele omwonenden ook nog niet. Meer dan 80 procent van het nu aanwezige openbaar groen zou ermee verdwijnen. Daarbij vinden zij dat er in het huidige plan teveel parkeerplaatsen opgenomen worden, waardoor een gedeelte groen volledig wordt bestraat. "De omgeving wordt steeds meer volgebouwd en hiermee neemt de aantrekkelijkheid, het woongenot, en de natuurbeleving voor onze kinderen af. De groenstrook met waterpartij wordt gebruikt om te wandelen, fietsen, spelen, voetballen en honden uit te laten", verklaart woordvoerster Monique de Wit en wijst onder andere naar de website van de gemeente waarop staat: 'De waarde van de groene ruimte is groot. Groen moet behouden worden voor de volgende generaties'.

Alternatieven

De omwonenden hebben twee alternatieven opgesteld voor het zoveel mogelijk behouden van de bestaande bomen en ander struweel. Het eerste alternatief levert vijf woningen op in plaats van zes. Daarbij draaien de woningen die aan het water gepland staan. Bij zes woningen zijn elf parkeerplaatsen nodig, maar bij deze opzet negen en hierdoor zou een gedeelte aan groen behouden kunnen worden. Maar als de achtertuinen kleiner gemaakt en tegen elkaar aan geplaatst worden, hun tweede alternatief, dan zijn alsnog zes woningen mogelijk.

Na het zomerreces gaat de raadscommissie Ruimte het ontwerpbestemmingsplan in behandeling nemen. De bewoners zullen dan weer van zich laten horen.