Vice-voorzitter Verdegaal overhandigd het rekenkamerrapport over de sport- en cultuurregeling.
Vice-voorzitter Verdegaal overhandigd het rekenkamerrapport over de sport- en cultuurregeling. Foto: Nico Kuyt

Weinig animo voor 'onbekende' Sport- en Cultuurregeling

Teylingen n Om Teylingers met een smalle beurs toch mee te kunnen laten doen in sport en cultuur, is de Sport- en Cultuurregeling in 2012 ingesteld. Uit onderzoek van de gemeentelijke Rekenkamer blijkt dat er maar weinig gebruik van wordt gemaakt.

Door Nico Kuyt

In de afgelopen raadsvergadering heeft vice-voorzitter Verdegaal van de gemeentelijke Rekenkamer het onderzoeksrapport over het wel en wee van de sport- en cultuurregeling overhandigd aan de voorzitter van de gemeenteraad, burgemeester Carla Breuer.

De sport- en cultuurregeling is er gekomen vanwege de herijking van het subsidiebeleid in 2011 na het uitbreken van de crisis. Veel verenigingen en clubs werden gekort in hun subsidie of verloren die geheel. Het zorgde soms voor verhogingen van de contributie. Om inwoners met weinig geld toch mee te kunnen laten doen in sport en cultuur, is de regeling in 2012 ingesteld. Inwoners met een laag inkomen die er gebruik van willen maken, melden zich bij de vereniging of club waar zij zich willen inschrijven of al lid zijn. De club doet de aanvraag bij de gemeente. Per persoon kan maximaal 70 euro worden aangevraagd. Bij verenigingen met een contributie lager dan 80 euro geldt een vergoeding van de helft van de contributie.

Weinig animo

Van de regeling wordt weinig gebruik gemaakt. Er is wel een gestadige groei in het aantal; vorig jaar waren er 45 aanvragen, maar daarmee wordt slechts 10 procent van de beschikbare gelden uitgegeven. De Rekenkamer heeft nu onderzocht of de regeling wel het doel treft. Is er meer behoefte dat niet wordt aangeboord en hoe kan de regeling dan verbeterd worden. De commissie heeft inwoners uit de doelgroep aangeschreven, gesproken met instellingen en verenigingen en met het gemeentebestuur overlegd. De Rekenkamer concludeert onder andere dat de regeling nog onvoldoende bekend is bij en gebruikt wordt door de directe doelgroep. Naast onbekendheid is schaamte soms een drempel om naar de penningmeester te stappen en ook is soms een hinderpaal de extra kosten, als kleding, reiskosten en materialen. De Rekenkamer doet een aantal aanbevelingen, zoals een effectieve communicatie die aansluit bij de doelgroep en hen er meer bij betrekken.

In een eerste reactie geeft B&W onder andere aan de doelgroep en de uitvoerders van de regeling graag te willen betrekken, bijvoorbeeld door het instellen van een klankbordgroep. En alhoewel er sprake is van een gestadig stijgende lijn, kan de communicatie altijd effectiever en B&W zal zich hierover beraden. Het rapport is nu in handen van de raad en na het zomerreces gaat op 29 augustus de raadscommissie Welzijn erover spreken.