Een deel van de Sassemse wandelequipe. Derde van links Willem Haneveld, zesde van links Koos van der Poel met naast hem Myrna van Reisen. | Foto: pr.
Een deel van de Sassemse wandelequipe. Derde van links Willem Haneveld, zesde van links Koos van der Poel met naast hem Myrna van Reisen. | Foto: pr. Foto: pr./ Ingrid Langeveld

Wandelaars klaar voor honderdste Nijmeegse Vierdaagse

Sassenheim n Op initiatief van Sassenheimer Koos van der Poel was zondag in Park Rusthoff de presentatie van de Sassemse equipe wandelaars, die deelneemt aan de honderdste Vierdaagse van Nijmegen. Ondanks het feit dat niet alle Sassemse wandelaars gehoor gaven aan de Facebookoproep van Van der Poel, die zelf voor de 21ste keer de omgeving van Nijmegen gaat doorkruisen, was de opkomst van zestien wandelvrijbuiters boven alle verwachting. Het grootste wandelevenement wereldwijd begint officieel op dinsdag 19 juli, maar vanwege de jubileumeditie pakt de organisatie uit met enkele unieke wandeltochten.

Onder het motto 'Heel Nederland wandelt' begon op zaterdag 9 juli het voorprogramma van de Vierdaagse met twaalf stertochten. Vanuit elk van de twaalf Nederlandse provinciehoofdsteden ging een stertocht over negen wandelingetappes van start die uiteindelijk zondag 17 juli in Nijmegen finisht. Daarnaast vangt eenmalig de klassieke afstand van 55 kilometer aan die in 1966 zijn laatste editie beleefde en loopt een groep van totaal 100 wandelaars de Ereronde. Elke wandeldag lopen 25 lopers uit die groep van 100 het dagelijkse 50 kilometerparcours die dag extra, eenmaal in groepsverband als Ereronde en eenmaal individueel als reguliere deelname.

De bijna 80-jarige Joop Ippel doet op de 30 kilometerafstand voor de twaalfde keer aan het festijn mee, terwijl voor Marion de Koning, 'wandelaar' in de rolstoel, deze honderdste editie haar eerste deelname is. "Vorig jaar was ik erbij als toeschouwer voor mijn neef die meewandelde. Bij het uitstappen uit de trein proefde de saamhorige sfeer rondom het spektakel dat meteen mijn hart stal. 'Dit wil ik een keer in mijn leven gedaan hebben' spookte door mijn hoofd. Geluk of niet maar mooi werd ik ingeloot,"motiveert de goedlachse en ijzersterk ogende De Koning. Myrna van Reisen gaat voor de negende keer het wandelfestijn meemaken en doet zelfs mee aan de stertocht van de provincie Zuid Holland die in Den Haag begint. "Samen met Jan Klein loop ik maandag de elfde juli de derde etappe van Rotterdam naar Nieuwerkerk aan den IJssel, een traject van circa 25 kilometer. De Vierdaagse is te gek, een gevoel dat ik niet onder woorden kan brengen", vertelt de fanatiekeling. De twaalfde deelname van Aad van Kapel, die normaliter de 50 kilometer wandelt, wordt een bijzondere: "Die 55 is eenmalig. Een uurtje per dag meer maakt voor mij weinig uit. Zodra het voorjaar begint gaat het bij mij kriebelen. Wandelen geeft mij een kick." Voor Willem van Haneveld, die dit jaar voor de twintigste keer meewandelt, is de 55 kilometer zo'n 25 kilometers te veel. "Man ik ben blij dat ik het leven heb. In het leven zijn grenzen. De Vierdaagse van Nijmegen is fantastisch maar mijn plezier staat te allen tijde voorop."

Geen enkele van deze groep Sassenheimers neemt deel aan de Ereronde. Op de slotdag van jubileumvierdaagse zal Zijne Majesteit Koning Willem-Alexander aanwezig zijn bij de feestelijke inhaal van alle wandelaars die de vierdaagse volbrengen.