De CDA-jongeren gingen in gesprek met Martijn van Helvert (tweede van links) in de Tweede Kamer. | Foto: pr.
De CDA-jongeren gingen in gesprek met Martijn van Helvert (tweede van links) in de Tweede Kamer. | Foto: pr. Foto: pr.

CDA-jongeren bezoeken Kamer

Teylingen n De jongerenafdeling van het CDA is een jaar actief. Recentelijk was de eerste excursie: samen met enkele geïnteresseerden werd de Tweede Kamer in Den Haag bezocht.

Tijdens de excursie was er een ontmoeting met Tweede Kamerlid Martijn van Helvert. Van Helvert is het jongste Kamerlid van het CDA en woordvoerder over infrastructuur. Hij vertelde dat zijn wil om wat voor mensen te willen betekenen en zijn betrokkenheid bij wat er in de omgeving gebeurt hem al op jonge leeftijd motiveerde om voor het CDA de politiek in te gaan. Op het gebied van infrastructuur laat hij een CDA-geluid horen door aandacht te vragen voor de behoeften in de regio's en te luisteren naar omwonenden. Tenslotte gaf hij nog tips voor het voeren van een succesvolle verkiezingscampagne. Na dit inspirerende gesprek kregen de jongeren een rondleiding door de verschillende indrukwekkende zalen van de Tweede Kamer dat uitmondde in een bezoek aan de plenaire zaal. Hier werd op dat moment een debat gevoerd over de Fyra-enquête.

Ook een keer meepraten bij een bijeenkomst van CDA-jongeren Bollenstreek? Stuur dan een mailtje naar Arjen Muilwijk: Arjen.muilwijk@teylingen.cda.nl.


'Ook bollenteelt mee in plannen'

Teylingen n De VVD-Statenfractie heeft de garantie gekregen dat alle akkerbouwers profiteren van de plannen voor een duurzame en rendabele landbouw. De provincie wilde aanvankelijk alleen boeren ondersteunen die voedselgewassen verbouwen, maar dat vond de VVD niet eerlijk.

De provincie heeft een ambitieus plan geschreven om met proeftuinen en onderzoek innovatie in de akkerbouw en melkveehouderij te bevorderen. De bedoeling is dat de landbouw meer oplevert en tegelijkertijd het milieu minder belast. "Dat principe ondersteunen wij van harte", maakte VVD-Statenlid Mirjam Nelisse in haar maidenspeech duidelijk. "Maar het plan bevatte te veel onduidelijkheden." De VVD heeft daarom diverse toezeggingen gevraagd en gekregen. De belangrijkste daarvan is de ondersteuning voor alle akkerbouwers. "Als alleen voedselgewassen in aanmerking zouden komen, vielen poot- en zaaigoed, maar ook de bollenteelt buiten de boot. Dat is zonde, want wij zien juist kansen voor verduurzaming in die sector."

Het plan werd na de toezeggingen aan de VVD aangenomen door Provinciale Staten.