Bert en Rick de Mooij: 'Na 14 jaar kunnen we pas zeggen: 'we krijgen er een beetje kennis van'. | Foto: Peter Schipper
Bert en Rick de Mooij: 'Na 14 jaar kunnen we pas zeggen: 'we krijgen er een beetje kennis van'. | Foto: Peter Schipper Foto: Peter Schipper

Een klein stukje Peru aan de Klinkenberg

n Alpacahoeve Klinkenberg: van pioniers tot boerderij

Sassenheim n In 2002 namen vader en zoon Bert en Rick de Mooij een ongebruikelijke stap: zij kochten twee alpaca's. De alpaca, een kameelachtige, kwam op dat moment in Nederland nog heel weinig voor. Inmiddels hebben de pionierende heren zo'n 60 alpaca's op de Sassenheimse boerderij 'De Alpacahoeve Klinkenberg'. Ook hebben zij dit seizoen al ongeveer 1.300 alpaca's geschoren in heel Nederland en zelfs daarbuiten. De wol die het tweetal hiermee verzamelt, wordt verwerkt tot hoogwaardige dekbedden en inmiddels zelfs inlegzolen.

Door Mandy van Leeuwen

Een alpaca is een van oorsprong Zuid-Amerikaans dier, dat tot de familie van de kameelachtigen behoort en verwant is aan de lama. Inmiddels heeft de alpaca in Nederland meer bekendheid verworven, maar in de tijd dat Bert en Rick de Mooij met hun werkzaamheden startten, hadden nog weinig Nederlanders van het dier gehoord. Rick de Mooij kwam destijds per toeval in aanraking met alpaca's toen hij een baantje zocht en bij de Noordwijkse Zonneveld terechtkwam, die alpaca's hield. Rick's enthousiasme was zo groot dat hij besloot een agrarische opleiding te gaan volgen en stage te gaan lopen op een alpacaboerderij, in België.

De eerste alpaca's

Bert de Mooij herinnert zich nog goed dat hij dacht: "Als ik meer grond heb, gaan we eens een paar alpaca's aanschaffen." En zo gebeurde het: in 2001 vond de koop plaats van de boerderij aan de Klinkenberg in Sassenheim. Al snel kwamen de eerste alpaca's. En de nieuwbakken alpacaboeren deden direct mee met alpaca-shows, die nog in de kinderschoenen stonden: "We stonden met z'n vieren op de show." Toch deden vader en zoon er leuke contacten op. Het leidde ertoe dat het tweetal in 2005 naar Chili vertrok om daar negen alpaca's op te gaan halen, die uit Peru, hét alpacaland bij uitstek, waren geïmporteerd.

Scheren

De onbekendheid van de alpaca zorgde direct voor uitdagingen. Zo was het lastig een dierenarts te vinden met voldoende kennis over dit specifieke dier. Ook het vinden van een alpaca-scheerder viel niet mee. Deze vonden de heren bij het Belgische stagebedrijf van Rick.

Toen deze Belgische scheerder zijn werkzaamheden later wilde neerleggen, leverde dit een leuke kans op voor vader en zoon De Mooij. "Ik heb toen een paar klantjes overgenomen."

Wol en producten

Inmiddels hebben ze zo'n 100 klanten in de Benelux en Duitsland, bij wie ze dit seizoen in totaal tussen de 1.300 en 1.500 alpaca's scheren. Vooral van de Nederlandse boeren kunnen ze de wol overnemen. "Van de wol maken we dekbedden. Die zijn heel goed voor mensen die veel transpireren: alpacawol ademt beter dan bijvoorbeeld schapenwol of dons." Onlangs ontdekten vader en zoon De Mooij ook de inlegzolen van alpacawol, die eveneens uitstekend ademen.

Hobby

Ondanks de groei van de alpacasector en de goede zaken die Bert en Rick de Mooij doen, kunnen ze op dit moment niet volledig leven van de alpacawol. "Het is nog steeds hobby." Toch hebben de alpaca's hen al veel gebracht. Afgelopen jaar wisten de Sassenheimse alpacaboeren nog met twee merries een prijs binnen te halen bij een prestigieuze alpacashow. "Als je daar dan samen in de ring staat, denk je wel: 'Wat hebben we toch een hoop leuke dingen kunnen doen'," verwijst Rick onder meer naar verschillende reizen naar Zuid-Amerika en Australië.

Dromen

Uiteraard hebben de pioniers nog dromen over. "Je wilt altijd de beste worden. Als je dat eenmaal geproefd hebt, wil je er meer van," legt Bert de Mooij uit door te willen gaan met de shows. "Nu na veertien jaar kan ik pas zeggen: 'we krijgen er een beetje kennis van'," vertelt Rick bescheiden. Wat hem betreft mag de alpacabranche nog wel wat groeien. "Ik zou het liefst willen dat het een productiedier wordt. Het zou prachtig zijn als je ervan kan leven," doet hij zijn ideaalbeeld uit de doeken.