De buitenkant van Liduina blijft hetzelfde; van binnen wordt het pand gerenoveerd. | Foto: Marieke Voorn
De buitenkant van Liduina blijft hetzelfde; van binnen wordt het pand gerenoveerd. | Foto: Marieke Voorn Foto: Marieke Voorn

Huize Liduina verkocht

n Nieuw woonzorgconcept voor mensen met dementie

Warmond n In voormalig verzorgingstehuis Liduina komt vanaf eind 2017 een nieuw kleinschalig wooninitiatief voor mensen met dementie. Begin deze maand heeft eigenaar Activite het pand aan de Herenweg 50 in Warmond verkocht.

Het contract is ondertekend door ontwikkelaar Vorm in Papendrecht, maar belegger Amvest wordt eigenaar van het pand. Amvest is een samenwerkingsverband van PGGM, het pensioenfonds van de welzijns- en zorgsector, en verzekeraar Aegon. Het is echter Vorm dat aan de slag gaat met het gebied achter het hoofdgebouw. De ontwikkelaar won in januari van 2015 nog de ontwikkeltender Liduina.

In het plan wordt de bebouwing die achter het hoofdgebouw ligt, gesloopt. Op die plek zijn grondgebonden woningen gepland. Het historische hoofdgebouw wordt gerenoveerd en opgeknapt. "Het gebouw wordt in ere hersteld", licht Laurens de Coninck van Vorm de plannen toe. "Door de sloop van het gedeelte dat later is aangebouwd, komt de symmetrie terug."

Ook van binnen ondergaat Liduina een metamorfose. In het gebouw komt een kleinschalige woonvoorziening: Het Gastenhuis. Dit concept is een nieuwe zorgformule, waarbij kleinschalig wonen voor mensen met dementie centraal staat. "Daarvoor wordt het gebouw opgesplitst in twee locaties met in totaal 37 appartementen", vertelt Annemieke Bambach. Samen met Clasien Schakenraad is zij initiatiefnemer van Het Gastenhuis. "De karakteristieke kenmerken van het gebouw worden behouden, maar het gebouw krijgt een open karakter. Iedere locatie heeft een eigen gezamenlijke huiskamer. Ook komt er een sociëteit die bedoeld is om activiteiten te organiseren, ook voor mensen uit de buurt."

Op dit moment wordt er op meerdere locaties in Nederland verbouwd voor het kleinschalig-wonenproject. Zo komen er ook Gastenhuizen in onder andere Dordrecht en Oosterbeek, vlakbij Arnhem. De verwachting is dat de eerste vestiging aan het einde van dit jaar open gaat. Iedere locatie heeft zijn eigen zorgechtpaar; zij wonen in en zijn verantwoordelijk voor alle zorg in en vanuit het huis. Welk zorgechtpaar in Warmond komt wonen, wil Bambach nog niet zeggen. "Deze mensen werken nu nog ergens anders. Maar wat ik wel kan zeggen is dat ze uit de omgeving Leiden-Bollenstreek komen."

Momenteel is Liduina nog in gebruik door Marente. Bewoners van het in Leiden gelegen Huis op de Waard verblijven er tijdelijk tot hun locatie is vernieuwd. Zodra zij zijn verhuisd, starten de bouwwerkzaamheden in Warmond. Naar verwachting is dat volgend jaar juni. Na zes á zeven maanden verbouwen hoopt Het Gastenhuis aan het eind van 2017 haar deuren te openen.