Sanne Bloemendaal is de beste in de categorie ME 11-17. | Foto: pr.
Sanne Bloemendaal is de beste in de categorie ME 11-17. | Foto: pr. Foto: pr.

Urenlange gravelstrijd om de tennisbekers

Sassenheim n De jeudige tennissers hebben er vorige week een waar spektakel van gemaakt bij de Sassenheimse tennisvereniging STV. Voor elk punt werd gestreden tijdens het jaarlijkse JRT en Open Jeugdtoernooi, waardoor sommige wedstrijden zelfs meerdere uren duurden.

De 74 deelnemers, verdeeld over acht categorieën, gingen met elkaar de strijd aan om een finaleplaats en uiteindelijk de winst. Op één klein buitje na hebben de spelers en speelsters al hun wedstrijden onder droge omstandigheden kunnen spelen. Bij enkele partijen waren de spelers zelfs zo aan elkaar gewaagd, dat het maar liefst drie uur duurde voordat het laatste punt gespeeld was.

Winnaars

Op de finaledag werden uiteindelijk alle winnaars bekend: Tim Honsbeek in de JE 12 *JRT, Kiko Kousemaker in de JE 13-14 *JRT, Sam Neijenhuizen in de JE 10-12 Groen, Moritz Schroeter in zowel de JE 11-14 als in de JE 11-17, Gina Schepers in de ME 10-12 Groen, Lieke Walhout in de ME 11-14 en Sanne Bloemendaal in de ME 11-17. De organisatie kijkt terug op een geslaagd toernooi.


Lege linkervoorband verpest race

Sassenheim n Autocoureur Niels Langeveld heeft in het Italiaanse Mugello twee vierde plaatsen behaald.

Langeveld was naar Italië gekomen als de nieuwe leider in het kampioenschap, nadat hij op Paul Ricard geschiedenis had geschreven in de SEAT Leon Eurocup. Voor het eerst in de historie van de klasse wist hij, ook nog als debutant, in één raceweekend beide wedstrijden op zijn naam te zetten.


Vol vertrouwen waren Langeveld en zijn team Baporo Motorsport naar Mugello afgereisd, het circuit in de glooiende Toscaanse heuvels buiten Florence. "We hadden goede snelheid, al moeten we nog wel wat stapjes maken", zo keek de regerend Benelux Clio Cup-kampioen na de eerste sessie terug op zijn kennismaking met Mugello. "Maar hebben we alleen op oude banden gereden, dus we hebben er wel een goed gevoel bij." Dat bleek in de kwalificatie, toen Langeveld naar zijn derde pole position op rij reed. De Sassenheimer had er wel twee pogingen voor nodig.

Op zaterdag ging Langeveld op jacht naar zijn derde zege op rij. Tot het moment van de lekke band ging alles volgens plan, zo vertelt hij. "Ik heb dit seizoen nog nooit zo'n goede start gehad! Alles ging perfect, ik was een seconde per ronde sneller dan de rest. Ik had een gat van 8,5 seconden geslagen toen ik over de boordradio tegen het team zei: het enige dat er nog kan gebeuren, is een safety car. En ja hoor, precies toen kwam er een safety car…" Langeveld raakte zo zijn zorgvuldig opgebouwde voorsprong kwijt, maar nog maakte hij zich geen zorgen. "Het was jammer, maar ik wist dat ik met deze snelheid een gaatje zou kunnen slaan. Helaas ging het na de herstart bij het aanremmen van de eerste bocht al mis: ik onderstuurde bijna de bocht uit! Ik dacht eerst dat ik zelf een foutje had gemaakt, maar toen gebeurde het bij elke bocht naar rechts."


In de twee ronden die nog te gaan waren na het vertrek van de safety car zag Langeveld drie auto's voorbijkomen, waaronder die van zijn grootste rivaal Stian Paulsen. De Noor schreef de race op zijn naam, terwijl Langeveld genoegen moest nemen met een vierde plaats. "Het bleek een langzaam leeglopende band linksvoor te zijn geweest", vertelde Nederlander na afloop. "Doordat ik nog vierde werd, is de schade te overzien, maar het is wel doodzonde na zo'n dominante race."

Op zondag moest Langeveld vanaf de tiende plaats vertrekken, het gevolg van de 'reversed grid' in de Eurocup, die bepaalt dat de eerste tien uit de kwalificatie de tweede race in omgekeerde volgorde moeten vertrekken. Ook hier eindigde de Sassenheimer als vierde.


Langeveld kijkt met twee vierde plaatsen met gemengde gevoelens terug op het weekend. "Een eerste en een vierde plaats had ik mooi gevonden. Dit is wel een dompertje. Maar ja, dat is autosport. Dan kunnen er altijd dingen gebeuren waar je geen invloed op hebt."


De SEAT Leon Eurocup gaat nu zijn zomerstop in. Langeveld gaat zich voorbereiden op de volgende races van het kampioenschap, op 10 en 11 september op de Red-Bull-Ring in Oostenrijk.

Niels Langeveld had pech in Italie. | Foto: pr.