De zeemeerminnen krijgen anderhalf uur les. | Foto: Frans Eijck
De zeemeerminnen krijgen anderhalf uur les. | Foto: Frans Eijck Foto: Frans Eijck

Zomerles voor zeemeerminnen

Sassenheim n Er klinkt geklapper en terwijl het water opspat, verdwijnt de roze staart naar de bodem. Een seconde later gaat een hand met gekleurde steen omhoog: een van de diamanten is gevonden. Iedere maandagochtend in de zomervakantie is zwembad De Wasbeek het domein van de zeemeerminnen in spé tijdens een speciale zwemles.

Welk kind droomt er niet van: zeemeermin zijn, compleet met een prachtige staart? Voor 118 meisjes gaat die droom in vervulling tijdens workshop Zeemeermin Zwemles. Twee jongens worden deze zomer voor even een stoere Triton.

De speciale lessen zijn al populair in Amerika en Australië. In Nederland kunnen sinds dit voorjaar kinderen in enkele zwembaden terecht. Het is voor het eerst dat in het zwembad in Sassenheim de workshop is en meteen na de bekendmaking, stond de telefoon roodgloeiend, vertelt locatiemanager Josan Zoetemelk. "We hebben veel enthousiaste ouders en kinderen aan de telefoon gehad. Zoveel zelfs dat we er enkele hebben moeten teleurstellen. Het zeemeerminzwemmen zit namelijk hartstikke vol."

Monovin

Op de rand van het bad steken de roze, paarse en hemelsblauwe staarten de lucht in. De tien kinderen hebben allemaal een monovin aan: een speciaal soort duikvin waarin hun voeten zitten. Om het zeemeermingevoel af te maken, krijgen ze daarna een mooie staart. Regelmatig hangen de deelnemertjes aan de rand van het bad. Even uitblazen, want het is niet niks, zwemmen als een zeemeermin. "Het wordt onderschat", zegt juf Chantal. "Het is heel anders dan schoolslag of borstcrawl. Met zo'n monovin zwem je vanuit je heupen. Dat is best vermoeiend." Dat vindt Jill ook. Ze blaast even uit terwijl ze een pakje sap opdrinkt. De negenjarige uit Warmond vindt het wel 'onwijs leuk'. "Het is best makkelijk. Je wappert alleen met je voeten en dan ga je heel snel."

Veiligheid

Het belangrijkste tijdens de les is de veiligheid. Daarom starten de kinderen in het ondiepe bad. Door de monovin zitten de voeten bij elkaar en kunnen ze niet opeens gaan staan. Chantal: "Dat moeten ze echt leren. Eerst op je rug en dat de vin naar beneden drukken. Daarna leren we hoe ze de vin uit kunnen trekken. Dat moet in noodsituaties. Daarom is het ook goed om een les te volgen."

Na de instructies in het ondiepe bad is het tijd voor meer meerminvaardigheden: diamanten opduiken en door hoepels zwemmen. Soepel gaan sommige deelnemertjes door het water. Het laatste deel van de les is in het wedstrijdbad, waar genoeg zeesterren en zeepaardjes op de bodem wachten om opgedoken te worden. Behendig vinden de zeemeerminnen ze en leggen ze op de kant. Na anderhalf uur zit de les erop. Met een oorkonde als bewijs en een glimlach van oor tot oor nemen de meisjes afscheid van kleurrijke staart. De zevenjarige Nazly heeft genoten. "Het was heel leuk, ik voelde me een echte zeemeermin", zegt ze stralend.

Voor volwassenen

Om meer kinderen een keer als zeemeermin te laten zwemmen, is Zoetemelk aan het kijken naar de mogelijkheden. "We denken eraan om het in de volgende vakanties aan te bieden. Daarnaast zijn er ook ideeën voor speciale zeemeermin kinderpartijtjes." Maar niet alleen kinderen willen graag met vin en al het water in. "We hebben ook telefoontjes gehad van volwassenen, bijvoorbeeld voor dansgroepen en vrijgezellenfeesten. Het lijkt wel of iedereen een zeemeermin wil zijn!"