Scholieren pellen bollen in de schuur van  bloembollenbedrijf Adr. Jansze & Zn. Daarnaast hebben Daan en Anja Jansze in het voorjaar ook De Tulperij, een bezoekerscentrum voor toeristen. | Foto: pr.
Scholieren pellen bollen in de schuur van bloembollenbedrijf Adr. Jansze & Zn. Daarnaast hebben Daan en Anja Jansze in het voorjaar ook De Tulperij, een bezoekerscentrum voor toeristen. | Foto: pr. Foto: pr.

Bijbaantje tussen de bloembollen

Voorhout n Een zakcentje bijverdienen begint in Teylingen vaak al jong met hét vakantiebaantje dat iedereen in de streek kent: bollen pellen.

Vanaf eind juni tot half juli is het een drukte van belang bij bloembollenbedrijf Adr. Jansze & Zn aan de Oude Herenweg in Voorhout. Eigenaren Daan en Anja Jansze hebben dan 40 schoolkinderen vanaf 13 jaar aan het werk in de schuur. De tieners pellen in korte tijd kilo's tulpenbollen. Narcissen en hyacinten hoeven immers niet gepeld te worden. "Het is altijd een gezellige drukte", vat Anja de peltijd samen.

Vanaf deze week begint het tulpen tellen aan de lopende band. Dit duurt ongeveer twee weken. De eerste bollen liggen nu al in de winkel op de toeristische plaatsen, zoals Amersterdam en Volendam. Maar de meeste bollen worden pas na half augustus uitgeleverd.