Wethouder Kees van Velzen feliciteert het diamanten bruidspaar Zandbergen. | Foto: Piet van Kampen
Wethouder Kees van Velzen feliciteert het diamanten bruidspaar Zandbergen. | Foto: Piet van Kampen Foto: Piet van Kampen

'Je loopt tegen elkaar aan en het klikt gelijk'

n Echtpaar Zandbergen-Homan 60 jaar getrouwd

Sassenheim n Het is druk in de knusse huiskamer van Kees Zandbergen (85) en Riek Zandbergen-Homan (84). Omringd door kinderen, enkele kleinkinderen en loco-burgemeester Kees van Velzen vertellen zij vorige week donderdag hun verhaal. Fragmenten uit een gelukkig 60-jarig huwelijksleven van geboren en getogen Sassenheimers.

Door Piet van Kampen

"Ik was de eerste baby die in de Bernardus werd geboren," begint de bruid haar verhaal. We slaan een aantal jaren over en komen bij het moment dat zij Kees leerde kennen. "Het was tijdens een dansavond in het voormalige KSA gebouw. Je loopt tegen elkaar aan en het klikt gelijk," weet Riek nog als de dag van gisteren. Bruidegom Kees lacht stilletjes. "Ik heb haar toen thuis gebracht en het was gelijk aan," bevestigt hij het begin van de romance. Het mondde uit in een huwelijk waaruit de dochters Kitty, Hetty en zoon Ron werden geboren. Het echtpaar werd tevens gezegend met tien kleinkinderen en vijf achterkleinkinderen.

Genoten

Het paar geniet van het leven waarin Kees aanvankelijk de kost in de bollen verdiende, later bij AKZO Nobel en een vatenbedrijf. Moeder Riek had een tweede huwelijk met haar naaimachine. "Die heeft wel vijftig jaar op tafel gestaan," lacht zij fijntjes. Trouwjurken en kinderkleding kwamen uit haar vaardige vingers. Aan de wand in de kamer in het Gildehof siert een borduurwerk van haar hand. Hier wonen zij sinds anderhalf jaar gelijkvloers na eerst in de Joseph Elststraat te hebben gewoond. Verreweg het grootste deel van hun leven speelde zich af in de Bevrijdingshove. "Nu is het wel even wennen", bekent Riek oprecht.

Snor

Het bruidspaar blikt tevreden terug. "We hebben veel leuke vakanties met de kinderen in het Vennenbos doorgebracht. Ook zijn we samen nog naar Belgiƫ, Duitsland, Frankrijk en Engeland geweest," weet Kees. Op de oude dag hielp Kees zijn zoon nog in de bloemen terwijl Riek nog bleef borduren en zelf ansichtkaarten maakte. Het zit wel snor tussen die twee. "Tuurlijk," is Kees hier duidelijk in. Riek: "Jazeker, het zit nog steeds goed, al was het soms wel geven en nemen". In september, na de vakantie, gaat het gezin deze mijlpaal met een heerlijk diner vieren.