Met enkele noodreparaties en de vervanging van de verlichting voldoet veld 2 aan de eisen van de hockeybond.
Met enkele noodreparaties en de vervanging van de verlichting voldoet veld 2 aan de eisen van de hockeybond. Foto: Marieke Voorn

Noodreparaties voor hockey

Voorhout n Om te kunnen voldoen aan de keuring van de hockeybond KNHB, moet veld 2 van MHC Voorhout op Sport en Recreatiepark Elsgeest opgeknapt worden met enkele reparaties.

Door Nico Kuyt

De aanpassing is nodig als overbrugging voor de geplande herinrichting van het sportpark. Veld 2 is door de Koninklijke Nederlandse Hockey Bond (KNHB) afgekeurd voor gebruik. Met het vooruitzicht van een vernieuwd sportpark met hoogwaardige kunstgrasvelden, wil MHC Voorhout voor veld 2 volstaan met enkele tijdelijke noodreparaties aan het veld en de vervanging van de lampen van de veldverlichting. Daarmee voldoet het weer aan de eisen.

Normaal gesproken stond voor dit jaar het vervangen van de toplaag van het tweede veld in de planning, maar met het oog op de toekomst wil MHC Voorhout een klein deel van het beschikbare budget gebruiken voor het opknappen van veld 2 en het resterende bedrag te reserveren als aanvullend budget voor de vervanging van de toplaag van veld 1 voor het realiseren van een (semi)waterveld, een wens van de club. Een (semi)waterveld wordt gemaakt van zeer korte polyethyleen vezels. Voor het gebruik dient er eerst een laag water op worden gespoten. De bal rolt er sneller op en brandwonden behoren bij het vallen en glijden tot het verleden. Een semi-waterveld is een tussenvorm en aanzienlijk goedkoper.

Binnen de hockey is de kunstgrasontwikkeling volop in beweging en wordt de norm geleidelijk verschoven van zandingestrooid naar (semi)watervelden. Op topniveau is de aanwezigheid daarvan zelfs verplicht. Hiervoor moet de nieuwe gemeentelijke sportnota, die nu in wording is, worden aangepast, want deze biedt geen ruimte voor watervelden. Realisatie van de upgrading naar een (semi)waterveld kan dan uiterlijk in 2018 plaatsvinden en indien mogelijk en financieel haalbaar, een jaar eerder. Het is een reƫel risico dat herontwikkeling van het sportpark vertraging oploopt of zelfs financieel niet haalbaar is. Dan blijft veld 2 bestaan en dient de toplaag daarvan alsnog vervangen te worden.