Afbeelding
Foto: pr.

Wereldjongerendagen: Let's go Krakau!

Teylingen n Meer dan 180 jongeren uit bisdom Rotterdam en Breda zijn naar de Wereldjongerendagen in het Poolse Krakau geweest, waaronder negen jongeren uit de regionale parochie Sint Maarten. Vijf van hen komen uit Teylingen. Speciaal voor deze krant hebben Anne Geerars, Chantal van Dam, Anneloes van Bakel, Ilse Spruit en Bryan van den Berg hun ervaringen op papier gezet.

"Drie bussen vertrokken op zondag 17 juli vanaf Den Haag naar Echternach in Luxemburg, waar de St. Willibrord begraven ligt. Tijdens de reis stond er iedere dag stond een andere heilige centraal. Deze heiligen pasten in het thema van de reis dat de Weg van Barmhartigheid is. De heiligen hebben allemaal op hun manier en in hun tijd hun geloof handen en voeten gegeven ten dienste van anderen. Na het bezoek aan de heilige Willibrord werd de reis vervolgd richting Koblenz, waar de eerste nacht werd doorgebracht in een jeugdherberg. De volgende dag vertrokken we richting Marburg. Daar aangekomen werd het graf van Elisabeth van Thüringen bezocht. Zij was een dame van adellijke komaf en heeft haar leven in het teken gezet van het verzorgen van zieken en eten geven aan de armen. Dit deed zij terwijl de mensen uit haar sociale klasse hier tegen waren en haar uiteindelijk in de steek hebben gelaten.

Bezoek aan Dachau

De drie opvolgende nachten verbleven we in een seminarie in Eichstätt. Tijdens deze dagen hebben we het concentratiekamp Dachau bezocht, waar ook de mis beleefd werd. "Het was indrukwekkend om de mis te vieren op een plek waar vele mensen zijn gestorven. Mijn gedachten waren bij hen", schrijft Anneloes (22). Ook was er een vrije dag om te ontspannen waarbij een keuze was tussen raften, wandelen, zwemmen of ander sport en spel.

De reis werd op vrijdag vervolgd richting Praag, de hoofdstad van Tsjechië. Hierbij werd de kathedraal bezocht, waarbij speciaal voor ons de Heilige Deur werd geopend. Onze bisschop mgr. Van den Hende heeft ons iets verteld over deze deur.

Voorprogramma

Na een overnachting in de jeugdherberg in Praag, gingen we op weg naar Kielce in Polen. Het bisdom Kielce had het voorprogramma van de Wereldjongerendagen georganiseerd met gebed, muziek en dans. Een aantal landen waren hier al aanwezig. We verbleven in gastgezinnen waarbij genoten werd van de Poolse keuken. De gastvrijheid was onbeschrijfelijk. In Kielce merkten wij ook al iets van de grote van de WJD. De 180 deelnemers van onze reis sloten zich aan bij de 8.000 jongeren die in dit bisdom te gast waren. Het weekend werd afgesloten met een groot concert in een amfitheater.

Daarna werd de laatste etappe afgelegd richting Krakau. Eenmaal in Krakau was er de kans om veel mensen uit verschillende landen te ontmoeten. Meegenomen souvenirs (zoals oranje bandjes en klompjes) uit Nederland werden geruild. De stad was helemaal volgelopen met jongeren vanuit de hele wereld. Dit was te zien door de vele verschillende vlaggen, gezang en trommels die op elk plein van de stad te horen waren. Grenzen waren niet meer belangrijk, je vertegenwoordigt jouw land. Maar belangrijker was dat al deze mensen uit in totaal 180 verschillende landen in vrede bij elkaar aanwezig waren. De saamhorigheid kwam ook tot uiting tijdens de openingsmis, welkomstceremonie met de Paus en de kruisweg. "Het was heel indrukwekkend om met zoveel mensen uit de hele wereld samen te komen en het geloof te mogen vieren," vertelt Anne (18). Bovendien werd met alle 900 Nederlanders iedere dag de mis gevierd en kregen wij catechese van bisschoppen van verschillende bisdommen.

Paus

Op zaterdag 30 juli begon, na de zegen van de bisschoppen, de pelgrimstocht naar Campus Misericordiae. Aangekomen op het veld begon de avondwake met de Paus. Hierbij werd gezongen, gebeden en vele kaarsen ontstoken. Bryan (21): "Het gaf me een warm gevoel als je duizenden brandende kaarsjes om je heen ziet". Na de avondwake sliepen we op het veld met alle jongeren. In de ochtend werd de mis gevierd met de Paus als afsluiting van de Wereldjongerendagen. Hier waren zo'n 2 miljoen jongeren bij betrokken. Ook werd bekend gemaakt dat de volgende Wereldjongerendagen in 2019 in Panama worden gehouden. Moe en voldaan werd de tocht gemaakt richting de school waar de groep verbleef."

Op dinsdag 2 augustus zijn de vijf Teylingers weer veilig thuisgekomen, met een ervaring om nooit meer te vergeten.