Arno van Kempen (r), Johan van Buren (l) en Rob Heeremans (m) bij de Zorgserre. | Foto: pr./ Sven van der Vlugt
Arno van Kempen (r), Johan van Buren (l) en Rob Heeremans (m) bij de Zorgserre. | Foto: pr./ Sven van der Vlugt Foto: pr./ Sven van der Vlugt

Innovatiebijdrage voor ontwikkeling zorgserre

Teylingen n Het Zorgpact Teylingen heeft 10.000 euro gekregen van Rabobank Bollenstreek. Het bedrag is bedoeld voor de ontwikkeling van de onlangs gepresenteerde zorgserre.

Sinds 2013 stelt Rabobank Bollenstreek met het Innovatiefonds donaties ten behoeve van innovatieve projecten beschikbaar. Het Innovatiefonds steunt sociaaleconomische ontwikkelingen in de regio. Het fonds richt zich hierbij op vernieuwing, kennisoverdracht en duurzaamheid.

Afgelopen maand werd door de adviescommissie van het Innovatiefonds Rabobank Bollenstreek een aanvraag van het Zorgpact Teylingen gehonoreerd met een bedrag van 10.000 euro. In het Zorgpact werken gemeente Teylingen, zorgaanbieders ActiVite en Marente, woningcorporaties Stek, Vooruitgang en Warmunda, Welzijn Teylingen en de huisartsen samen aan het zo lang mogelijk zelfstandig laten wonen van de inwoners van Teylingen. Voor dit doel is door hen de zorgserre ontwikkeld.

Zo lang mogelijk thuiswonen

Zo lang mogelijk thuis wonen is moeilijk, wanneer trappenlopen steeds lastiger wordt. Verhuizen naar een gelijkvloerse woning is niet altijd mogelijk, maar ook niet altijd wenselijk. Mensen worden op een kwetsbaar moment weggehaald uit de vertrouwde sociale omgeving.

Met name voor dit soort situaties kan de zorgserre uitkomst bieden. De zorgserre is innovatief, omdat deze rechtstreeks aan de woonkamer van de bewoner wordt geplaatst. De zorgbehoevende bewoner kan zo in de eigen woning blijven wonen en op een natuurlijke en volwaardige manier deel blijven uitmaken van het dagelijkse leven in het huishouden. Johan van Buren, manager Wonen bij Woonstichting Vooruitgang, legt uit dat het innovatieve ook zit in het feit dat de Zorgserre snel geplaatst kan worden. Van Buren stelt: "Er is geen bouwvergunning nodig. Er zijn wel criteria opgesteld. Het moet een tijdelijke oplossing zijn voor ongeveer vijf jaar, anders is een vaste aanbouw of verhuizen vaak een betere oplossing. Hierbij kan men denken aan een twee- of meer persoonshuishouden waarbij een patiënt woonachtig is, waarbij helaas steeds zwaardere zorg nodig is. Dit hoeft overigens niet altijd een oudere patiënt te zijn".

Innovatie

Rob Heeremans, Manager MKB bij Rabobank Bollenstreek en tevens lid van het Innovatiefonds, vindt de zorgserre een mooi initiatief. "Afgelopen jaren steunden wij tal van innovatieve projecten. Deze zijn overigens zeer divers. Initiatieven op het gebied van toerisme, recreatie, biobased economy en ruimtevaarttechnologie, tot een project om de productie van snijhyacinten te verduurzamen." Bij de zorgserre speelde het sociaal-maatschappelijke aspect een grote rol in de beslissing het bedrag toe te kennen, stelt Heeremans: "Als coöperatieve bank voelen wij ons verbonden met de regio, de plaats waarin onze klanten en leden wonen. Als dat langer kan op de plek waar ze dat altijd al hebben gedaan steunen wij dat graag".

Nog niet geplaatst

Volgens de voorzitter van het Zorgpact, Wethouder Arno van Kempen, is aandacht en promotie van de zorgserre nodig. "De Zorgserre staat nu tijdelijk op de gemeentewerf, maar het is de bedoeling dat deze snel achter een woning staat. Ik denk dat de zorgserre een plek kan krijgen tussen vele andere oplossingen om mensen langer thuis te kunnen laten wonen, maar het is op deze manier nieuw voor de mensen. Het afgelopen half jaar hebben er een aantal gesprekken plaatsgevonden met kandidaten. Helaas is de juiste 'match' is nog niet gevonden. Toch hopen we binnenkort de zorgserre bij een woning te plaatsen, zodat de pilot daadwerkelijk vorm kan krijgen", aldus Van Kempen.


Volop zomer

Sassenheim n Nu de schooltuinen en de vlindertuin op hun mooist zijn, is een wandeling door Park Rusthoff in deze periode de moeite waard. Alles bloeit en groeit. Een oase van rust. Toch wordt er achter de schermen hard gewerkt door de vrijwilligers en zeker ook door de leerlingen van de basisscholen die een eigen tuintje bijhouden in de schooltuinen. In de zomervakantie zijn iedere woensdagavond van 19.00 tot 20.00 uur de poorten van de tuinen open voor het publiek. Tot en met 19 augustus zijn de kinderen gezamenlijk druk in de weer met onkruid verwijderen, de plantjes bij te houden en te oogsten.

Groei en bloei in Park Rusthoff. | Foto: pr./Hans Wilson