Na de nieuwe entree volgt opnieuw een verbouwing in de Bernardus. | Foto: pr.
Na de nieuwe entree volgt opnieuw een verbouwing in de Bernardus. | Foto: pr. Foto: pr.

Bernardus maakt zich op voor volgende verbouwing

Sassenheim n De locatie Bernardus aan de Hoofdstraat kan zich op gaan maken voor de derde verbouwing in anderhalf jaar tijd. In het najaar wordt Ter Leede, de afdeling op de begane grond, vernieuwd. Het is onderdeel van een op handen zijnde verhuizing tussen de verschillende locaties van Marente.

Twee jaar geleden is woonetage Dever verbouwd. Dit jaar is de entree van het ouderencentrum compleet vernieuwd. Daarnaast werd tegelijkertijd ook het restaurant verbouwd en is vlak voor de zomer heropend. Het volgende project is het vernieuwen van de afdeling Ter Leede. Net als bij de verbouwing van Dever worden de appartementen opgeknapt en komen er drie huiskamers met open keukens. Alles volgens het concept kleinschalig wonen: waar het draait om lekker leven, meedoen in het huishouden en vooral doen waar je zin in hebt.

De verbouwing van de afdeling is onderdeel van de plannen van zorgorganisatie Marente om in 2017 verschillende soorten zorg ieder apart onder te brengen op een locatie. Marienhaven in Warmond wordt verbouwd en gaat in het nieuwe jaar dienst doen als revalidatiecentrum voor ouderen. De huidige bewoners van het verzorgingstehuis verhuizen dan onder andere naar de Bernardus. Met de verbouwing van de afdelingen worden deze ingericht als kleinschalig wonen voor mensen met dementie.

Eigen huishouden

Leo Bellekom, manager van Bernardus, is blij met de aanpassingen. "De appartementen op de vernieuwde Dever zijn heel erg gewild. Ter Leede wordt volgens hetzelfde concept verbouwd. Er zijn gezamenlijke huiskamers waar de bewoners koken en eten met elkaar. Familie kan er binnenlopen, koffie zetten, kletsen met de andere bewoners of een spelletje doen. Eigenlijk hebben ze samen een eigen huishouden, heel gezellig."

De verbouwing duurt ongeveer drie maanden. De overlast wordt in die tijd beperkt tot het minimum.

Ook de tuin wordt meteen aangepakt. Deze wordt speciaal ingericht en afgeschermd zodat bewoners van alle drie etages er zelfstandig naartoe kunnen gaan. Op die manier kunnen degenen met dementie veilig bewegen binnen en buiten het huis.

Marente meldt dat de kans groot is dat ook de eerste etage, afdeling Teylingen, in 2017 wordt gerenoveerd. De complete verbouwing en verhuizing is naar verwachting eind 2017 afgerond.