Tropische temperaturen tijdens de eerste editie van het Zomercarnaval vorig jaar. | Foto: archief/ THV
Tropische temperaturen tijdens de eerste editie van het Zomercarnaval vorig jaar. | Foto: archief/ THV Foto: Thea ter Heide - Vrolijk

Zeemansliederen en zomercarnaval

regio n In het centrum van Noordwijkerhout klinken op zaterdag 20 augustus zeemansliederen tijdens het Shantykorenfestival. Een week later is het de beurt aan de Braziliaanse samba.

Het belooft zaterdag 20 augustus weer een ouderwets gezellig meezingfestijn te worden in het dorpshart. Tijdens het festival treden vanaf het middaguur in totaal 300 zangers op, verdeeld over acht koren die op vier podia hun zeemansliederen zingen: voor café Van der Geest, op het Marktplein, eentje halverwege de Dorpsstraat en het hoofdpodium tegenover de Witte Kerk. Als het mooi weer is verwacht de organisatie zo'n 1000-1500 man. Naast optredens van het organiserende shantykoor 't Bollenhart zijn er optredens van de koren uit De Zilk, Noordwijk, Katwijk, Rijnsburg, Dronten, Schagen en Medemblik. De toegang - en meezingen- zijn gratis.

Vrolijke optocht

Carnavalsvereniging De Kaninefaaten organiseerde vorig jaar, in het kader van het jubileum, voor de eerste keer het zomercarnaval. Het werd een succes en dus staat het zonnige evenement ook deze zomer op de kalender. Op zaterdag 27 augustus is de optocht in het centrum, rond de Witte Kerk. Er komen vijf professionele groepen naar Noordwijkerhout en diverse groeperingen en verenigingen uit ons eigen dorp doen mee. De Kaninefaaten zelf ontbreken natuurlijk niet en hebben voor de optocht de organisatie op zich genomen. De optocht start om 16.00 uur en duurt tot ongeveer 17.30 uur.

Ook meelopen in het zomercarnaval van Kokkerhout? Aanmelden kan via: zomercarnaval@kaninefaaten.nl.


Doe je ook mee met het dictee?

regio n De Rotaryclub Oegstgeest e.o. organiseert het Oegstgeester Dictee ten bate van de strijd tegen de laaggeletterdheid. Deze derde editie wordt gehouden op 11 oktober, tijdens de Kinderboekenweek. De inloop in het Teylingen College Duinzigt, Wijttenbachweg 23 Oegstgeest,is vanaf 19.00 uur. Het dictee begint om 19.30 uur.

Dit jaar wordt het dictee geschreven door Teun Klumpers, schrijver en dichter uit Oegstgeest. Het dictee zal worden voorgedragen door Prof. Dr. Ko Colijn, hoogleraar internationale betrekkingen in Rotterdam en expert van Instituut Clingendael. De jury bestaat uit Dr. Hans Heestermans, ex-hoofdredacteur van de Van Dale, Marèse Peters, tekstschrijfster en Gerard Schelvis, neerlandicus.

Inschrijven voor deelname kan tegen betaling van 20 euro voor volwassenen en 10 euro voor scholieren. Aanmelden kan bij de Bibliotheek Oegstgeest, de Rijnlandse Boekhandel en Kantoorboekhandel de Kler of via www.hetoegstgeesterdictee.nl. Veel informatie is op deze site te vinden. Dit jaar doen ook weer teams mee. Na 8 oktober is aanmelding alleen nog mogelijk bij binnenkomst op 11 oktober. Met een beetje geluk, is er dan nog plaats.


Verlichte boten op de Kager Plassen

regio n De Kaegse Gondelvaart gaat zaterdagavond 20 augustus om 21.00 uur van start vanaf de Jachthaven Kaagdorp. Veel verlichte boten met muziek aan boord zullen meevaren over de Kager plassen. Maar ook is er voor 19 en 20 augustus een programma aan wal samengesteld.

Vrijdag 19 augustus worden de deelnemende boten in en rond de Jachthaven Kaagdorp versierd en draait DJ Marcel zijn muziek, gevolgd door de prijsuitreiking om 22.30 uur. Zaterdag 20 augustus begint om 12.00 uur de makreelrokerij -wedstrijd met tien deelnemers die hun beste makreel willen laten beoordelen. Na 13.00 uur begint het kinderprogramma met oudhollandse spelletjes en ook onder andere springkussens, zwembad, clowntjes, suikerspinnen. Om 21.00 uur zal de stoet met verlichte boten de vaart over de Kager plassen maken.

Aanmelden

De Kaegse Gondelvaart is ieder jaar op de derde zaterdag van augustus. Wie wil meedoen, kan de aanmeldingsformulieren downloaden op Facebook: Kaegse Gondelvaart of bel naar Kees Koppe (06-22571801) of Bert Gallas (06-12202881).

Meer informatie is te vinden op www.kaegsegondelvaart-nl.webnode.nl.

De boten varen verlicht langs de Kaag. | Foto: pr.