Stan van Gemert (l) krijgt de sleutels van de het supermarktpand overhandigd van Riny Kouwers. | Foto: pr.
Stan van Gemert (l) krijgt de sleutels van de het supermarktpand overhandigd van Riny Kouwers. | Foto: pr. Foto: pr.

Ontmoetingscentrum met werkplaats in supermarkt

Sassenheim n Het Repair Café Teylingen heeft na lang zoeken een vaste plek gevonden. Het voormalig pand van supermarkt Hoogvliet aan het Hortusplein wordt tot 2019 gebruikt als werkplaats, ontmoetingscentrum en Repair Café. Het bestuur hoopt eind september de deuren te openen.

Met het project wil de stichting ouderen en jongeren bij elkaar krijgen om zo van elkaar te leren en eenzaamheid tegen te gaan. "Het gaat vooral om jongeren met een afstand tot de arbeidsmarkt kansen te bieden in de maatschappij. Denk aan schoolverlaters, jongeren met een rugzakje, uit de GGZ of met een licht verstandelijke beperking", vertelt voorzitter Stan van Gemert. In de nog in te richten werkplaats gaan ouderen hun kennis vanuit hun (voormalig) beroep overdragen op de jongeren. "Er komen een naaiatelier, een reparatiehoek voor elektronica, een ruimte voor meubelmakers en houtbewerkers en een creatieve hoek.Ook starten we een weggeefwinkel voor mensen die het minder goed hebben," zegt Van Gemert enthousiast. "Ons einddoel is dat we mensen terug kunnen krijgen in het arbeidsproces. Daarvoor gaan we om de tafel zitten met uitzendbureaus." Hij loopt over van de ideeën en is ook in gesprek met Welzijn Teylingen over het sociale aspect en met het Welzijnskwartier over de betrokkenheid van jongeren. In het pand komt ook een ontmoetingscentrum voor ouderen en jongeren, waar iedereen zes dagen in de week kan binnen lopen. "Dat zorgt voor een energieke wisselwerking. Het gaat er bruisen!"

Opknappen

Voor dat de deuren open kunnen, moet er nog veel werk verzet worden. In het pand - dat tot 2019 in gebruik is, daarna komt er nieuwbouw- is zo'n beetje alles vernield. Na de overdacht, vorige week woensdag, zijn enkele vrijwilligers aan de slag gegaan om het pand op te knappen. Dat probeert de stichting zo veel mogelijk kosteloos te doen met behulp van sponsoren. "Al kunnen we altijd nog meer gratis goederen gebruiken hoor!". Er hoeft geen huur betaald te worden. De kosten voor elektra, water en de belastingen komen wel voor rekening van de stichting. Over de mogelijkheid voor financiële steun van de gemeente is eind augustus een gesprek.