Tijdens de tweede week van de VET wordt er druk gebouwd op het ijsbaanterrein in Voorhout. | Foto: Esther Luijk
Tijdens de tweede week van de VET wordt er druk gebouwd op het ijsbaanterrein in Voorhout. | Foto: Esther Luijk Foto: Esther Luijk

'De vakantieweken zijn weer een groot succes'

Vervolg voorpagina

Ook VakantieEvenementen Teylingen (VET), dat de evenementen in Voorhout organiseert, heeft te kampen met een gebrek aan vrijwilligers. Secretaris Lotte van Werkhoven: "Vroeger was ons programma zelfs drie weken lang, maar mede door gebrek aan vrijwilligers is het nu nog twee weken. We hebben druk geflyerd en dit jaar is het net goed gekomen gelukkig. De weken zijn ook nu weer een groot succes!"

In Voorhout lijkt deze week het schoolleven inderdaad nog ver weg. De activiteiten duren nog tot aanstaande vrijdag. Van Werkhoven: "We zien helaas een daling in het aantal aanmeldingen de afgelopen jaren, maar de huttenbouw blijft erg populair. Dit jaar doen er 129 kinderen mee."

Ook de vriendjes Sven (10), Thijs (10) en Jayden (9) timmeren en fanatiek op los. Sven vertelt wat hun hut zo speciaal maakt. "Nou, hij heeft een echte deur met scharnieren en morgen komt er nog een verdieping bovenop. Eigenlijk is alles gewoon mooi aan onze hut!" Spelen ze niet vals omdat Svens vader helpt? "Nee hoor, die zorgt alleen dat het niet instort, want dat schijnt ook belangrijk te zijn."


Gemeente koopt wind in

Teylingen n Voor 2016 en 2017 gaat de gemeente in Nederland opgewekte windenergie aankopen voor het gebruik van elektriciteit in de gemeentelijke gebouwen.

De aanschaf is een overbrugging naar de nieuwe aanbesteding die volgend jaar zal plaatsvinden. Het huidige contract loopt namelijk op 31 december 2017 af. De aanbesteding zal samen met Hillegom en Lisse gebeuren. Op dit moment hebben de gemeenten afzonderlijk een eigen contract. De beide buurgemeenten kopen hun elektra in bij Greenchoice afkomstig van wind en biomassa. Teylingen koopt via de zogeheten Garanties van Oorsprong (GVO's) waterkracht uit Noorwegen. Daarmee koopt de gemeente weliswaar duurzaam in, maar de aanschaf draagt weinig bij aan de groei van duurzame energieproductie in Europa, omdat de waterkrachtcentrales momenteel al 100% van Noorwegen van stroom kunnen voorzien. Door windenergie te kopen stimuleert de gemeente de toename van de productie van deze bron van duurzame energie door het aantrekkelijk maken te investeren in nieuwe windmolenparken. (NK)


Verloting van weesfietsen

Teylingen n Tijdens een 'weesfietsenactie' dit voorjaar in Sassenheim heeft de gemeente veel fietsen verwijderd die al lange tijd op het station of bij het Kagerplein stonden. Eén eigenaar heeft zich naderhand gemeld. De overige fietsen verloot de gemeente onder niet-commerciële organisaties uit Teylingen.

De weesfietsenactie is voor de eerste keer gehouden en startte op 19 maart. Alle fietsen kregen een groen label. Na 28 dagen kregen fietsen die nog steeds op dezelfde plaats stonden een rood label. Hierop stond een termijn waarbinnen de fietsen moesten worden verwijderd. Uiteindelijk zijn 82 fietsen verwijderd en 13 weken opgeslagen. De eigenaren van deze fietsen konden tot 8 augustus hun fiets ophalen. Dit is door één eigenaar gedaan. De eigenaren van de overige 81 fietsen hebben zich niet gemeld.

Alle niet-commerciële organisaties binnen Teylingen, ofwel organisaties zonder winstoogmerk, kunnen zich aanmelden voor de verloting door een e-mail te sturen aan: i.vandenhaak@teylingen.nl met hierin: de naam en adresgegevens van de organisatie, het doel waarvoor de fietsen gebruikt worden en een rechtsgeldig document waaruit blijkt dat de organisatie een 'non-profit organisatie' is. Inschrijven voor deelname aan de verloting kan tot 9 september.

De verloting is op donderdag 15 september in het gemeentekantoor in Sassenheim. Burgemeester Breuer trekt een aantal organisaties uit de deelnemers. De eerst getrokken organisatie mag als eerste een selectie uit de fietsen maken. Als deze organisatie niet alle fietsen wil hebben, mag de tweede getrokken organisatie een keus maken. Dit herhaalt zich totdat alle weesfietsen zijn hergebruikt.

Op dit moment is er ook weesfietsenactie in Voorhout, in de Herenstraat bij de Plus en bij de Jacoba van Beierenhof.