De bunzing in de val. Hij is naderhand weer vrijgelaten. | Foto: pr./Frank van den Bos
De bunzing in de val. Hij is naderhand weer vrijgelaten. | Foto: pr./Frank van den Bos Foto: pr.

Roofdier in volkstuinen

Voorhout n Volkstuinvereniging Elsgeest ligt er in de zomermaanden op zijn mooist bij; geen tuin is gelijk en overal zie je bloeiende planten en bloemen. Van het openbare wandelpad, dat de tuinvereniging doorkruis, wordt dan ook veelvuldig gebruik gemaakt door mensen die willen genieten van de rust en mooie tuinen.

Op het volkstuincomplex is het toegestaan kippen te houden en kippenvoer lokt ratten en muizen. Vooral de eerste categorie is niet bepaald een diersoort die we graag zien komen en door tuinders worden er dan ook klemmen en vallen gezet. Recent had een tuinder een bijzondere melding: hij had een marterachtige in zijn val zitten. Google moest wel geraadpleegd worden om er zeker van te zijn welke soort het betrof. Een bunzing, zo bleek. Na de fotosessie is dit mooie beestje weer los gelaten in de vrije natuur om te helpen met de bestrijding van ratten en muizen, die op het menu van de bunzing staan.


Zonnepanelen in Voorhout

Voorhout n Dit jaar kunnen 235 huurders van woningcorporatie Stek in aanmerking komen voor zonnepanelen op hun dak. Van de 300 aangeschreven bewoners hebben al 130 geïnteresseerden zich gemeld bij Stek. Deze week stuurt Stek nog eens 250 bewoners een aanbieding voor de zonnepanelen. In september worden de eerste zonnepanelen geplaatst.

De zonnepanelen worden nu in eerste instantie alleen nog aangeboden aan huurders van eengezinswoningen. Stek heeft daarvoor een selectie gemaakt van een aantal straten verdeeld over Lisse, Hillegom en Voorhout. Zo is er onder andere gekeken naar de ligging van de daken ten opzichte van de zon. Maar ook met de verwachte levensduur van de woning is rekening gehouden.

Later dit jaar doet Stek ook een voorstel aan bewoners die in een appartementengebouw wonen. Dit jaar gaat het nog om drie flats. Volgend jaar wordt opnieuw bekeken welke woningen in aanmerking komen. Stek neemt bij renovaties en nieuwbouwprojecten de mogelijkheid voor zonnepanelen mee in de overweging. Niet op elke woning of appartementengebouw is plaatsing mogelijk.

Huurders betalen een maandelijkse vergoeding voor de zonnepanelen. De verwachting is dat huurders 100 euro per jaar besparen op hun totale woonlasten.

Proef

Vanwege de belangstelling vorig jaar en dit jaar onder bewoners heeft Stek voor 2017 ook al rekening gehouden met nog eens 235 huurders een aanbod te doen voor zonnepanelen. De huurders van de woningen die hiervoor geselecteerd worden, krijgen hierover bericht van Stek.

In 2015 deed Stek al een proef door 34 woningen te voorzien van zonnepanelen in het buurtschap De Engel in Lisse. De ervaringen en de positieve reacties van de huurders zorgden ervoor dat Stek deze vorm van groene energie ook beschikbaar wil maken voor andere huurders.