Warmi heeft de hele week activiteiten op Koudenhoorn. | Foto: Esther Luijk
Warmi heeft de hele week activiteiten op Koudenhoorn. | Foto: Esther Luijk Foto: Esther Luijk

School is nog even ver weg

Teylingen n In Warmond, Sassenheim en Voorhout wordt de vakantie in stijl afgesloten met de jaarlijkse vakantieactiviteiten. Of het nu een paar dagen feest is zoals in Sassenheim of twee weken vol activiteiten in Voorhout, alle Teylingse kinderen kunnen zich nog even flink uitleven voordat maandag het schoolleven weer begint.

Door Esther Luijk

Stichting KindervakantieWerk (SKW) organiseert dit jaar in Warmond voor de dertigste keer Warmi, wat het net een beetje extra bijzonder maakt, vindt voorzitter Kees Voeten. "Het is natuurlijk ieder jaar groot feest en kinderen hechten geen waarde aan zo'n getal, maar er wordt wel stilgestaan bij het jubileum. De activiteiten zijn net wat uitgebreider en de afsluiting nog feestelijker." De festiviteitenweek wordt traditiegetrouw op vrijdagmiddag afgesloten met een grote brandstapel, gemaakt van de hutten van de kinderen. Op de vraag of de kinderen het niet zonde vinden om hun harde werk van die week letterlijk in rook op te zien gaan, lacht Voeten. "Welnee! Het is een groot vuur, dat vinden ze prachtig! Voor veel kinderen is het echt het hoogtepunt van de week."

Er doen dit jaar zo'n 200 Warmondse kinderen mee. Voeten: "Dat zijn ook wel zo'n beetje alle kinderen uit Warmond denk ik. Het aantal aanmeldingen blijft ieder jaar redelijk gelijk. We zien nog geen dalende lijn, terwijl je dat ergens wel verwacht, omdat Warmond geen grote plaats met veel nieuwbouwwijken en dus nieuwe gezinnen is."

De SKW heeft ieder jaar moeite om voldoende vrijwilligers te vinden voor het organiseren van de evenementen. Voeten: "Vroeger deed het halve dorp mee, nu ben ik zelfs bang voor het voortbestaan van Warmi. Er zijn veel vrijwilligers nodig, en die zijn er gewoon niet. Maar ik hoop dat het volgend jaar weer goed komt!"

Voorhout

Ook VakantieEvenementen Teylingen (VET), dat de evenementen in Voorhout organiseert, heeft minder vrijwilligers. Secretaris Lotte van Werkhoven: "Vroeger was ons programma zelfs drie weken lang, maar mede door gebrek aan vrijwilligers is het nu nog twee weken." Lees verder op pagina 13