Huis ter Leede is met een gids te bezichtigen tijdens Open Monumentendag. | Foto: pr.
Huis ter Leede is met een gids te bezichtigen tijdens Open Monumentendag. | Foto: pr. Foto: pr.

Binnenkijken in monument

Sassenheim n Tijdens de Open Monumentendag, op zaterdag 10 september, worden voor het eerst rondleidingen gegeven in de tuin van Het Oude Koningshuys en in Huis ter Leede.

Stichting Oud Sassenheim heeft een programma samengesteld met niet alleen aandacht voor monumenten, maar ook voor kunstwerken van Sassenheimers. Het thema is dan ook 'Iconen en Symbolen'. Zo zijn er in diverse kerken iconen te bewonderen van Nelly van der Geest, Thea Gouverneur en Tillie Langelaan. Uniek is dat de tuin van het Oude Koningshuys is opengesteld en Huis ter Leede van binnen en buiten te bezichtigen is. Gidsen houden bij deze twee Rijksmonumenten op gezette tijden een rondleiding. In de looproute zijn ook nieuwe beeldbepalende panden opgenomen, zoals het voor velen onbekende, maar verrassend interieur van de Annakapel van de voormalige r.-k. lagere school St. Anna en het zogenaamde Uphoff-pand met zijn fraaie Art Nouveau bouwlijnen. Dit pand is door de stichting Oud Sassenheim genomineerd voor de Restauratieprijs 2016.

Looproute

In totaal zijn elf panden en een aantal kunstwerken te bezichtigen. De in de looproute opgenomen kerken vertonen hun eigen 'íconen', zoals oude registers en vaandels. Ook het klokkenmuseum in de oude Dorpskerk is te bezichtigen. Vanaf de donjon worden bij de Ruïne van Teylingen rondleidingen gegeven. De route start bij de Molen van Speelman en voert de deelnemers langs de Julianakerk en St. Pancratiuskerk, het Sikkens museum, Het Oude Koningshuys, de St. Annakapel, het Uphoff-pand, Park Rusthoff, de Dorpskerk, de ruïne van Teylingen en Huis ter Leede. Alle panden zijn opgenomen in een boekje dat huis-aan-huis wordt verspreid. Op de speciale Facebookpagina kan iedereen meedoen aan een fotowedstrijd, met prijzen voor de meest ludieke en meest serieuze foto.

Rondleidingen

Open Monumentendag 2016 duurt van 10.30 tot 17.00 uur. Afzonderlijke bezoektijden gelden voor de tuin van het Oude Koningshuys (11.30 en 13.00 uur) en de bezichtiging van Huis ter Leede (13.30 en 15.00 uur). Vooraf aanmelden voor de rondleidingen is niet nodig.