Wethouder Kees van Velzen (l) en een deel van de vrijwilligers van Opnieuw Voorhout. | Foto: Peter Schipper
Wethouder Kees van Velzen (l) en een deel van de vrijwilligers van Opnieuw Voorhout. | Foto: Peter Schipper Foto: Peter Schipper

'Opnieuw Voorhout' in het teken van een nieuw begin

Voorhout n Opnieuw Voorhout is de klinkende naam van de kringloop aan de Herenstraat. De naam is niet voor niets gekozen, want de winkel moet een plek worden waar alles én iedereen een tweede kans krijgt.

Een aantal pagina's in het gastenboek op de toonbank van Opnieuw Voorhout staan al vol met lovende woorden. 'Wat fijn dat er weer een kringloopwinkel in het dorp is', verwoordt een van de bezoekers de gedachte die bij meer mensen leeft. De winkel is pas afgelopen zaterdag officieel geopend door wethouder Kees van Velzen, maar in de weken voorafgaand staan de deuren al open voor het winkelend publiek. Veel mensen laten zich deze kans niet ontnemen en snuffelen alvast tussen de boeken, cd's en huishoudelijke artikelen. Een Engels echtpaar is benieuwd of het kledingopbergsysteem te koop is. De vrijwilliger moet ze teleurstellen: alleen de kleding wordt verkocht.

Repair Café

"Zo gaat het al weken", lacht Wolfgang Bastel, een van de drijvende krachten achter Opnieuw. De winkel is opgezet vanuit de Stichting Jeugd- en Jongerenwerk Voorhout (SJJV) en heeft meerdere doelen, vertelt Bastel. "We kunnen goederen een tweede leven geven door ze weer te verkopen. Ook worden kapotte apparaten gemaakt in ons Repair Café. Daarnaast is de winkel er ook om mensen een tweede kans te geven. We gaan met de MareGroep en ISD Bollenstreek in gesprek om werkbegeleidingsplaatsen te creëren. De opbrengst van de verkoop houden we trouwens niet zelf, die gaat naar goede doelen die te maken hebben met jeugd en jongeren."

Vrijwilligers

Opnieuw is van maandag tot en met zaterdag geopend van 10.00 tot 17.00 uur. Dat kan niet zonder de ruim twintig vrijwilligers, benadrukt Bastel. "Zij zijn goud waard. Toen we voorstelden om op maandag gesloten te blijven, gaven ze collectief aan dat niet te willen en dan ook te komen helpen." De winkel kan nog steeds meer helpende handen gebruiken. Vooral jongeren. "We willen graag overal zichtbaar zijn, met een website, op Facebook en Instagram. Dus als er iemand is die dat voor ons wil verzorgen, dan zouden wij daar heel blij mee zijn."