De HKV krijgt de aquarel van de Nagelbrug met daarop ook een deel van de recent gesloopte boerderij Oostdam. | Foto: pr.
De HKV krijgt de aquarel van de Nagelbrug met daarop ook een deel van de recent gesloopte boerderij Oostdam. | Foto: pr. Foto: pr.

HKV ontvangt schenking van dominee

Voorhout n De Historische Kring Voorhout heeft dit voorjaar een schenking ontvangen uit de nalatenschap van dominee E.H. (Ems) Kalkman. Hij was van september 1951 tot juni 1958 predikant van de Nederlands Hervormde Gemeente in Voorhout.

Dominee Kalkman is op 30 december 2015 in 's-Hertogenbosch overleden. Hij is hier begraven op de begraafplaats van de N.H. Gemeente in Voorhout, waar eerder zijn zoontje Wouter (in 1955) en zijn echtgenote (in 2015) te rusten zijn gelegd. De Voorhoutse Protestante Gemeente was zijn eerste standplaats en heeft altijd een bijzondere plaats gehouden in het gezin. De uit de kerktoren in de oorlog ontvreemde kerkklok kwam terug in 1954 tijdens zijn periode als predikant. Die retour gekomen klok kreeg de naam 'Josje', naar de oudste in Voorhout geboren dochter die, op haar verjaardag, de eerste ruk aan het klokkentouw mocht geven.De klok is tijdens de begrafenis van ds. Kalkman geluid.

In de nalatenschap van dominee Kalkman bevonden zich twee etsen van Voorhout en een aquarel van de Nagelbrug met daarop ook een deel van de recent gesloopte boerderij oorspronkelijk van Ruijgrok van de Werve, later van Hein Oostdam. De kinderen Kalkman hebben besloten deze etsen en de aquarel aan HKV te schenken. Zo zijn de afbeeldingen van Voorhout weer terug op hun geboortegrond.


SOS brengt historische objecten in kaart

Sassenheim n Op de Facebookpagina's van Stichting Oud Sassenheim en 'Je bent een Sassenheimer als ..' is een discussie over historische panden ontstaan. De Stichting Oud Sassenheim wil nu beeldbepalende objecten (panden, bruggen, bomen) gaan inventariseren die niet op de gemeentelijke monumentenlijst staan of als Rijksmonument staan vermeld.

Het is de Sassenheimers opgevallen dat niet bekend is welke historische panden bij monumentenbeleid in beeld zijn. Sommige staan op de gemeentelijke monumentenlijst, andere weer niet, terwijl ze toch van historische betekenis zijn. Het kan zo maar zijn dat deze panden, voor niet-betrokkenen, onverwacht onder de slopershamer komen of dat een kenmerkende gevel is verdwenen. Ook monumentale bomen zijn kwetsbaar en niet in kaart gebracht.

Stichting Oud Sassenheim heeft op haar website een lijst gepubliceerd met gemeentelijke en rijksmonumenten. Zij vraagt inwoners van Sassenheim beeldbepalende objecten van cultuurhistorische waarde door te geven. Op de website zal een lijst worden bijgehouden. De Stichting wil hiermee vooruitlopen op de discussie over de nieuwe Erfgoedwet die 1 juli van kracht is geworden. De gemeente Teylingen bereidt op dit moment een nieuwe erfgoedverordening voor. De lijst met beeldbepalende objecten wil stichting Oud Sassenheim bij de komende discussie inbrengen.