Het fragment uit het filmpje, waarop de nijlgans de camera aanvalt. | Foto: pr.
Het fragment uit het filmpje, waarop de nijlgans de camera aanvalt. | Foto: pr. Foto: pr.

Ruïne gaat de wereld over

Teylingen n Wat een gewone opname moest worden, werd -per ongeluk- een internethit. De nijlgans die bij de Ruïne van Teylingen een drone aanvalt, gaat de wereld over.

In Italië, Pakistan en Amerika kennen ze de opnames. En ook in Nederland is het een dikke hit: het filmpje van de Sassenheimer Michiel Rote waarop een nijlgans bij de Ruïne van Teylingen een aanval plaatst op Rotes drone. "Ik had niet kunnen voorzien dat het filmpje zo populair zou worden", lacht Rote. Al in juli plaatste hij de opnames, die hij maakte in overleg met het bestuur van de ruïne voor een crowdfundingsactie, op YouTube. "Toen werd het wel bekeken, maar het ging pas echt los nadat ik half augustus door een Amerikaans bedrijf werd benaderd. Zij hebben de rechten gekocht en binnen twee weken is het filmpje 150.000 keer bekeken."

Crowdfunding

Alle aandacht is een mooie opmaat naar het oorspronkelijke project: crowdfunding voor de Ruïne van Teylingen. Het bestuur wil het naastgelegen stuk weiland kopen, zodat het daar evenementen kan organiseren.Om dat te financieren werd Rote gevraagd een promofilm met zijn drone op te nemen. Die verschijnt binnenkort online. Voor meer informatie over doneren, kijk op www.worldofcrowdfunding.com/help-kasteel-teylingen-aan-evenemententerrein.

De gans heeft overigens niets aan de botsing overgehouden, verzekert Rote. "We zijn daarna gelijk om de ruïne gelopen om te kijken of we hem konden vinden. Even later zagen we hem weer vliegen en landde hij op de ruïne. Gelukkig maar. Trouwens, anders had ik het filmpje echt niet online gezet."