De oude keuken van de Bernardus wordt omgetoverd tot atelier voor de bewoners. | Foto: pr.
De oude keuken van de Bernardus wordt omgetoverd tot atelier voor de bewoners. | Foto: pr. Foto: pr.

Warm welkom in Atelier De Oude Keuken

Sassenheim n Medewerkers welzijn, hun partners en vrijwilligers van woonzorgcentrum Bernardus hebben een grote wens van een aantal bewoners in vervulling laten gaan.

Zij hebben de ruimte, die intern bekend is als 'de oude keuken', verbouwd tot een atelier waar bewoners en deelnemers van buiten Bernardus nu naar hartenlust kunnen schilderen, boetseren en hout bewerken. Wel is Bernardus nog op zoek naar vrijwilligers die het leuk vinden om van 9.00 tot 11.30 uur bewoners bij deze en andere activiteiten te begeleiden. Voor aanmelding, mail naar anneke.pleij@marente.nl of kom vrijblijvend eens kijken in 'Atelier De Oude Keuken'.


HKV wil embleem 'brievengaarder'

n Sloop van historische panden aan de Herenstraat

Voorhout n Binnenkort wordt een deel van de Herenstraat gesloopt. De panden die staan tussen het voormalige parochiehuis, later de Toog en nu Cheers!, en de Prins Bernhardstraat verdwijnen. De huizen genummerd 108 tot en met 116a zullen daarmee niet langer medebepalend zijn voor het beeld van de Herenstraat. De Historische Kring Voorhout probeert een klein stukje van die geschiedenis te bewaren.

Geen van deze panden heeft bij de beoordeling in 2007 voldoende punten behaald om in aanmerking te komen als gemeentelijk monument. Begin september verschijnt de Dwars Op, waarin de Historische Kring Voorhout (HKV) de regelgeving ten aanzien van gemeentelijk monumenten heeft beschreven. Als naar verwachting dit najaar de sloop begint gaat er ruim 100 jaar bouw- en middenstands-historie verloren. De bouwvergunning is aangevraagd en verleend om op deze plaats winkels met daarboven woningen te bouwen. In de Dwars Op van deze zomer staat naast de beschrijving van deze panden ook een korte geschiedenis.

Telegrammen

De eerste steen in de gevel van het pand op Herenstraat 114 is gelegd door de opdrachtgeefster voor de bouw Maria Prins en Adriana van Dam, de latere echtgenote van manufacturier Jos Jansen. De woning is in 1900 gebouwd door de lokale timmerman en metselaar Jan Zuilhof. Van het begin af aan was duidelijk dat hier het kantoor van de Posterijen en Telegrafie gevestigd zou worden. Op 29 augustus 1900 betrekt de brievengaarder Tjakko Dijkhuis het nieuwe pand dat het adres Wijk I-101a heeft. Er is één toegang en een gangetje naar de kamer van de 'brievengaarder'. Na het overlijden van haar man vervult juffrouw Dijkhuis (Jacoba Dijkhuis-van der Elst) die functie en vanaf 1934 is dat Frans Jozef Geurts. Op de dakkapel staat een koperen bekroning met twee bliksemschichten, aangevend dat van hier telegrammen verstuurd kunnen worden. Het embleem en de gevelstenen wil de HKV graag aan haar collectie toevoegen om te bewaren voor het nageslacht.

Het gebouw is éénlaags met zadeldak, heeft een drie-assige voorgevel en een prominente dakkapel. Er is een gevelsteen uit 1900 en de tekst 'posterijen'. In 1939 verhuist het postkantoor naar de voormalige burgemeesterswoning naast het raadhuis. Het pand wordt sigarenmagazijn. Makelaar Jos Geurts heeft het in 2000 fraai gerestaureerd en krijgt daar in 2002 de HKV-Restauratieprijs voor.

Van de melkboer

Het huis ten zuiden van het voormalige postkantoor wordt in 1900 gebouwd als woning. Ook hier is Maria Prins de opdrachtgeefster. De ramen hebben een gemetselde rollaag met sierstenen en spekbanden in de gevel ter hoogte van de kozijnen. De eerste huurder is melkboer Arie Hoogstraten. Later komt hier bakkerij Lindeboom, gevolgd door bakkerij Ammerlaan.

Straks zijn deze bekende gebouwen verdwenen, wat zal resten zijn foto's en tekeningen. In de toekomst kan alleen nog, geholpen door de artikelen in de Dwars Op, op papier kennis genomen worden van dit stukje Voorhoutse verleden.

Een tekening van de Herenstraat 114, waar in 1900 de brievengaarder woont. | Foto: pr.