De solisten bij Oranje Proms zijn (v.l.n.r.): Jeroen Schulte, Leon van Westerop, Eric Kraaijevanger, Inka van Duijn, Anne van Kesteren en Kees Jan Visser (achter piano). | Foto: Esther Luijk
De solisten bij Oranje Proms zijn (v.l.n.r.): Jeroen Schulte, Leon van Westerop, Eric Kraaijevanger, Inka van Duijn, Anne van Kesteren en Kees Jan Visser (achter piano). | Foto: Esther Luijk Foto: Esther Luijk

'Oranje Proms grootste cadeau van het jaar'

Voorhout n Vijf jaar geleden was het al een groot succes, maar dit jaar moet het helemaal een spektakel worden: De Oranje Proms 2016. Met nog anderhalve week te gaan, oefenen de band, harmonieorkest St. Cecilia, het koor en alle solisten hard door om op vrijdag 16 september een mooi optreden neer te kunnen zetten op het Kerkplein.

Door Esther Luijk

Paul Jochemsz, voorzitter van de Oranjevereniging, kijkt uit de feestelijke avond. "We zijn nu op een punt aangekomen dat het echt buffelen is. Iedereen is al maanden aan het repeteren." Al die inspanningen zijn echter niet voor niets. Jochemsz: "De ambities liggen in alle opzichten een stuk hoger dan in 2011. Toen gingen we er vrij naïef in en wisten we niet echt wat te verwachten. Na de evaluatie van dat jaar zijn de ambities omhoog geschroefd. Dat uit zich onder andere in meer oefenen, beter licht en geluid, maar ook in een slechtweerverzekering. "

Solisten

Voor de zes solisten weegt de druk om goed te presteren misschien nog wel het zwaarst. Samen met de band maken zij lange avonden om hun solo's te perfectioneren. Kees Jan Visser is naast solist ook de toetsenist in de band. "Mijn zus en schoonzus wezen me op de Oranje Proms en toen heeft mijn vriendin me gepusht om auditie te gaan doen voor een solo. Het is goed dat ze dat deed, want uit mezelf had ik het niet aangedurfd. Ik kijk het meeste uit naar mijn solo Late in the Evening, van Paul Simon. Het is een heerlijk ritmisch nummer en 't swingt lekker!"

Jeroen Schulte was in 2011 onderdeel van het koor, maar besloot dit jaar auditie te doen voor een plek in de spotlights. "Ik deed een tijd geleden mee met een 'Let me entertain you'-avond bij carnavalsvereniging de Bokken. Er werd toen voorgesteld om te auditeren bij de Oranje Proms. Ik heb onder andere 'Met bloed, zweet en tranen' als solo. Dat moet de meedeiner van de avond worden, dus ik ga mijn best doen. De Oranje Proms zijn vooral heel erg leuk. Ik vind het altijd een beetje op de lampionoptocht lijken: de ene helft van Voorhout staat naar de andere helft te kijken, geweldig!"

Leon van Westerop was in 2011 ook al een van de solisten. "Het voelt geweldig om weer op dat grote podium te mogen staan en ik vind het zingen heerlijk. De groep heeft een goede klik en we voelen elkaar goed aan. En dat hoor je dan weer terug in de uitvoering. Ik heb er heel veel zin in, vooral de afsluiter wordt top. Maar de rest is eigenlijk net zo fantastisch!"

Magisch moment

Ook Eric Kraaijevanger was eerder solist. "Ik voel me vereerd dat ik mocht blijven. Ik heb er toen zo gigantisch van genoten. Mijn nervositeit uit zich in verlangen om het goed te doen en verlangen dat mensen het mooi vinden. Kronenburgpark van Frank Boeijen is een van mijn solo's. Daar zitten lastige noten in, dus daar heb ik hard aan gewerkt. Als uiteindelijk alles samenkomt, koor, band en de rest, dan is dat echt een magisch moment."

Uit comfortzone

Solist Anne van Kesteren stapt tijdens deze Proms uit haar comfortzone. "Ik ben van oorsprong klassiek geschoold en dit is een heel andere setting. Ik ga buiten mijn vertrouwde omgeving, maar dat geeft ook wel weer een kick. Het was de uitdaging om een solo te vinden die goed bij mij past en die het publiek ook kent, maar dat is gelukt! Ik kijk enorm uit naar het feestje als alles samenkomt."

Ook Inka van Duijn zingt solo's uit andere genres dan ze normaal doet. "Ik zing in een band die rockmuziek maakt, en nu zing ik niets uit dat genre. Ik was eigenlijk verbaasd dat wat ik tijdens de Proms zing -jazz, disco en soul- me ook goed ligt. Het is wel een uitdaging en heel spannend, maar tegelijkertijd ook heel erg leuk! Ik kan echt genieten van de gezamenlijkheid die je krijgt door met z'n allen iets moois neer te zetten."

Jochemsz denkt dat de Oranje Proms een hoogtepunt van het jaar wordt. "We organiseren het hele jaar door mooie dingen, zoals het bloemencorso en de avondvierdaagse, maar de Oranje Proms is wel het grootste cadeau wat we uit mogen pakken! Ik denk dat die hoge ambities ruimschoots zijn waargemaakt, maar dat moet vrijdagavond 16 september blijken."


Een pakje suiker voor de imker

Warmond n Bij het Natuur Ontdekkingscentrum Koudenhoorn (NOCK) is het van zaterdag 10 tot en met donderdag 15 september een bijenweek. Kom op bezoek bij de bijen. En oja, neem als donatie een zakje suiker mee voor de imker.

Bijen hebben de laatste jaren zwaar te verduren en om die reden wil het NOCK aandacht besteden aan deze belangrijke beestjes. De Warmondse imker Aad Wolvers is vijf dagdelen in het NOCK aanwezig om zijn kennis over de bijenteelt te delen. Door zijn jarenlange ervaring vertelt hij daar heel boeiend over. Ook geeft de imker demonstraties. De organisatie hoopt nog meer te kunnen bieden. Zo is het voornemen om bezoekers zelf een bijenhotel te laten maken.

Uitnodiging voor schoolklassen

Op zaterdag 10, zondag 11 en woensdag 14 september is Aad Wolvers van 14.00 uur tot 17.00 uur te vinden in het Natuur Ontdekking Centrum.

Op dinsdag 13 september en op donderdag 15 september, beide dagen van 9.00 tot 12.00 uur, is de imker speciaal voor schoolklassen aanwezig op het NOCK. Schoolklassen kunnen zich aanmelden door een e-mail te sturen aan de organisatie van de bijenweek: info@koudenhoornontdekken.nl.