Jan Barends draagt geleidelijk het spreekwoordelijke stokje van zijn school over aan Johan Zagers (l). | Foto: PvK
Jan Barends draagt geleidelijk het spreekwoordelijke stokje van zijn school over aan Johan Zagers (l). | Foto: PvK Foto: Piet van Kampen

Sportleraar Jan Barends bouwt langzaam af

Voorhout n Nu hij de pensioengerechtigde leeftijd heeft bereikt is voor Jan Barends het moment aangebroken om langzamerhand het stokje over te dragen aan zijn compagnon Johan Zagers, die nu al de nodige uren in de sportschool aan de Herenstraat voor zijn rekening neemt. Het is een geleidelijke overgang. 'Zolang het lijf het wil blijven doen', lacht Barends. Na 42 jaar komt toch de finish in zicht.

Door Piet van Kampen

De sportleraar is het vak in gerold. Nadat Jan Barends zelf op jeugdige leeftijd judoles kreeg in sportschool De Vries in Leiden. werd hij daar assistent. Vervolgens behaalde zijn diploma Judo- Ju-iitsuleraar om voor zichzelf te beginnen. In Warmond en Rijnsburg kreeg hij de eerste leerlingen onder zijn hoede en in 1974 werd de gymzaal aan de Linnaeuslaan in Voorhout zijn werkterrein.

Eigen sportschool

De grote wens van Barends was om een sportschool te beginnen met een eigen accommodatie. Die vond hij in 1991 aan de Herenstraat in Voorhout. Hij heeft er bewust voor gekozen om er geen fitnessruimte met allerlei toestellen van te maken. "Fitness is een keuze van en voor het individu, maar ik doceer liever in groepsverband. Het is een familiesportschool en de leden en leerlingen hebben hierdoor een goed sociaal contact en een onderlinge binding", is zijn ervaring. Een andere tak van sport dus met hetzelfde doel: Een gezonde geest in een gezond lichaam. In de veelzijdige sportschool kan er voor verschillende disciplines worden gekozen. Voor alle leeftijden vanaf vier jaar tot diep in de senioren leeftijd. Judo, judogym. aikido, conditietraining, circuittraining, stepnetics, buitentrainingen Nordic Walking en Fit Walking. Judoka's worden er opgeleid voor wedstrijdsport, maar het wordt zeker ook als pedagogisch middel gebruikt.

Zeker Bewegen

Barends heeft zich laten bijscholen om met name senioren te trainen. "Naarmate mensen ouder worden neemt de angst om te vallen toe. Tijdens de cursus Zeker Bewegen leren ouderen hoe zij deze angst kunnen overwinnen", beveelt Barends aan. Compagnon Johan Zagers, afgestudeerd aan de Academie voor Lichamelijke Oefening is een man met een goede judo achtergrond. "Ik ben blij met mijn opvolger", prijst Barends zich gelukkig. Aan de wand in de sportschool hangt de oorkonde De Zilveren Barensteel. Deze gemeentelijke onderscheiding kreeg Barends voor zijn bijdrage en bevordering voor de judosport. Een erkenning voor een man die zijn vak verstaat.

'Ik ben blij met mijn opvolger'