Warmunda heeft de gemeente ruimte in het kantoor aangeboden voor statushouders. | Foto: Nico Kuyt
Warmunda heeft de gemeente ruimte in het kantoor aangeboden voor statushouders. | Foto: Nico Kuyt Foto: Nico Kuyt

Huisvesting komt op gang

Teylingen n B&W verwacht binnenkort de eerste woning aan te kopen voor de huisvesting van statushouders.

Door Nico Kuyt

De gemeente heeft diverse woningen op het oog die geschikt zijn voor een aankoop, zo maakte wethouder Bas Brekelmans vorige week de raadscommissie Ruimte bekend. Twee makelaars zijn door de gemeente ingehuurd om de aankoop te begeleiden. Het gaat daarbij om maximaal vijftien woningen die eenvoudig te verkameren zijn. Teylingen verhuurt de kamers gemeubileerd aan 60 statushouders. Het beheer, onderhoud en verhuur voeren de woningbouwcorporaties uit. Over vijf jaar worden de huizen verkocht.

Zodra B&W is overgegaan tot een aankoop worden de direct betrokkenen, waaronder buren en omwonenden, geïnformeerd en krijgen zij een contactadres om vragen te stellen en opmerkingen te delen. Na beoordeling wordt actie ondernomen. Daarnaast houdt de gemeente kleinschalige bijeenkomsten voor kennismaking.

BNS

Enige tijd geleden heeft BNS in Voorhout aangegeven in hun complex één woning beschikbaar te stellen voor een statushouder. Overleg tussen gemeente en BNS heeft ertoe geleid dat nog een tweede woning wordt toegevoegd. Voor beide woningen heeft Vluchtelingenwerk geschikte kandidaten gevonden. In de loop van september zullen deze de huizen gaan betrekken.

De woningcorporaties hebben op dit moment nog geen aanbod gedaan waarbij bestaande grote huurwoningen die zij willen afstoten, nog even aan worden gehouden en om geschikt te maken voor statushouders. Hierover voert de gemeente nog overleg met de corporaties.

Jaren erna

Voor de huisvesting in 2017 en 2018 worden inmiddels de voorbereidingen getroffen. Een startnotitie is in de maak met daarin de wijze waarop de voormalige Kompasschool in Sassenheim en de schoolwoningen in het Clustergebouw in Voorhout een bijdrage kunnen leveren. In het najaar legt B&W een voorstel de gemeenteraad voor.

Ook voor de Zilverstroom in Sassenheim zijn de plannen in voorbereiding. En voor Warmond heeft Warmunda bij de gemeente het aanbod gedaan om een gedeelte van hun kantoor te kopen. Hierover zijn de onderhandelingen opgestart. Ook gesproken wordt over het gebruik van de bestaande sociale woningvoorraad. Voor zover mogelijk zal deze ingezet worden voor gezinshereniging. Tot slot wordt gesproken met zorgverlener Marente over de mogelijkheden op het Warmondse Mariënstaete.