Wandel rond in de tuinen van buitenplaats Vroenhof en geniet van de proeverij (foto onder). | Foto's: pr.
Wandel rond in de tuinen van buitenplaats Vroenhof en geniet van de proeverij (foto onder). | Foto's: pr. Foto: pr.

Symboliek op de Open Monumentendagen

Warmond n Op zaterdag 10 en zondag 11 september zijn tijdens de Open Monumentendagen in Warmond weer verschillende monumenten geopend en activiteiten georganiseerd rond het thema Iconen en Symbolen.

Wie rustig door het dorp wandelt, geniet van de oude gebouwen, kerken en het kasteel. Maar hebben deze wandelaars wel eens nagedacht over de betekenis van de haan op de toren? Of van de bovenlichten boven de deuren? En de kleuren van oude luiken? Vrijwel alle versieringen en ornamenten op de gebouwen hebben oorspronkelijk een betekenis gehad, die vaak nog terug gaat tot in de Germaanse tijd.

Naast aandacht voor deze symboliek in het OMD-boekje en in de wandeltocht, staat dit jaar op zaterdag 10 september vooral de christelijke symboliek centraal. Zo is de prachtige Jugendstil mozaïekvloer van de kapel van Mariëngaerde, met schitterende afbeeldingen van dieren en planten, te bewonderen onder leiding van Anja Schrage. Uiteraard zijn ook de beide kerken geopend met rondleidingen langs ramen en beelden in de RK-kerk, en concerten in de PK-kerk op het Lohmanorgel.

Bezoekers kunnen ook dit jaar weer het gehele weekend gratis meevaren met de historische salonboot De Heere Schouten naar de Zwanburgermolen en het park. Voor het eerst is ook de Broekhuismolen, bij het golfterrein achter de Dekker, twee dagen lang geopend. Verder zijn de kerkers van het Oude Raadhuis te bezichtigen en zijn in de Oude School een expositie van iconen en een leuke tentoonstelling over tien bijzondere Warmondse vrouwen te zien. Tot slot kunnen geïnteresseerden rondwandelen en genieten in de open tuinen van Buitenplaats Vroenhof (Herenweg 52) en de proeverij bezoeken.

Afbeelding