In de tuin van het Oude Koningshuys zijn tijdens Open Monumentendag rondleidingen. | Foto: pr.
In de tuin van het Oude Koningshuys zijn tijdens Open Monumentendag rondleidingen. | Foto: pr. Foto: PR

Bezoek de tuin van een monument

n Rondleidingen Oude Koningshuys en Huis ter Leede

Sassenheim n Anders dan eerder is gemeld, is het op zaterdag 10 september alleen mogelijk om een rondleiding te volgen in de tuin van Huis ter Leede. De deuren van het Rijksmonument zelf blijven dus gesloten.De eigenaren verzorgen een rondleiding om 13.30 en 15.00 uur. Bezoekers worden bij het hek opgewacht. Er per keer ruimte voor maximaal 40 bezoekers.

Ook in de tuin van het Oude Koningshuys zijn rondleidingen. De tours, onder leiding van een gids, starten om 11.30 en 13.00 uur. Twintig personen kunnen per keer meelopen.

Naast de twee rondleidingen heeft de organiserende Stichting Oud Sassenheim voor Open Monumentendag een looproute samengesteld. Deze is in een boekje huis aan huis verspreid.

De route start bij de Molen van Speelman en voert de deelnemers langs de Julianakerk en St. Pancratiuskerk, het Sikkens Experience Center (Schildermuseum) , Het Oude Koningshuys (alleen rondleiding op eerder aangegeven tijden), de St. Annakapel, het Uphoff-pand, Park Rusthoff, de Dorpskerk, de ruïne van Teylingen en Huis ter Leede (alleen rondleiding op eerder aangegeven tijden).

In totaal zijn tussen 10.30 en 17.00 uur elf panden en een aantal kunstwerken te bezichtigen. De in de looproute opgenomen kerken vertonen hun eigen 'íconen', zoals oude registers en vaandels. Zo zijn er in diverse kerken iconen te bewonderen van Nelly van der Geest, Thea Gouverneur en Tillie Langelaan. Ook het klokkenmuseum in de Oude dorpskerk is te bezichtigen. Vanaf de donjon worden bij de Ruïne van Teylingen rondleidingen gegeven.

Fotowedstrijd

Stichting Oud Sassenheim wil Sassenheimers, en vooral jongeren, kennis laten maken met 'Sassem's' erfgoed. Er is een Facebookpagina ingericht om jong en oud mee te laten doen aan een interactieve fotowedstrijd. Er zijn twee prijzen: een voor de meest ludieke en voor de meest serieuze foto.

Zaterdag en/of zondag

In Sassenheim wordt de Open Monumentendag alleen op zaterdag 10 september gehouden. In Voorhout staan de deuren van de monumenten alleen op zondag 11 september open. in Warmond kunnen bezoekers twee dagen op pad om alle iconen en symbolen te bekijken.