Theo de Boer leidt bezoekers rond in de tuin van Huis ter Leede. | Foto's: Esther Luijk
Theo de Boer leidt bezoekers rond in de tuin van Huis ter Leede. | Foto's: Esther Luijk Foto: Esther Luijk

Deuren gaan open op Open Monumentendag

n Verdubbeling van aantal bezoekers

Teylingen n Honderden monumenten in Nederland waren afgelopen weekend gratis te bezoeken tijdens de Open Monumentendag. Ook in Teylingen stonden zaterdag de deuren open van diverse monumenten. Geïnteresseerden konden onder andere een bezoekje brengen aan het Boerhaavehuis in Voorhout, de Broekdijkmolen in Warmond en Park Huis ter Leede in Sassenheim.

Door Esther Luijk

Op gezette tijden werd door de tuinen van Huis ter Leede een rondleiding gegeven. Een uitzondering, want het park is bijna nooit voor bezichtiging toegankelijk. Tegelijkertijd konden de bezoekers ook een glimp opvangen van het gigantische huis waar het echtpaar De Boer in woont. Deze eigenaren leidden ook de groepen bezoekers rond door de bijna twee hectare grote tuin. Terwijl de bezoekers hun ogen uitkijken en door de 140 meter lange eikenlaan lopen, vertelt de Boer over de tuin en het huis. "Het huis is in 1662 gebouwd door twee rijke kooplieden uit Amsterdam. Je zag vaak dat er bij grote landhuizen van kooplieden ook een boerderij werd bijgebouwd, die ze konden verhuren. Het bleven kooplieden immers!"

De Boer en zijn vrouw wonen al ruim dertig jaar in het imposante huis, maar waren beslist niet de eerste bewoners. Door de jaren heen hebben er verschillende (edele) families gewoond en een tijdlang heeft het helemaal niet als woonhuis gediend. In en na de jaren dertig werd Ter Leede niet meer permanent bewoond, maar onder meer gebruikt als opleidingsinstituut van de Katholieke Gidsenbeweging in Nederland.

Meer belangstelling

Mede dankzij de openstelling van de tuinen van Huis ter Leede en het Oude Koningshuys is het aantal bezoekers tijdens de Open Monumentendag verdubbeld, denkt woordvoerder Wim Blom van de Stichting Oud Sassenheim." Veel belangstelling was er ook voor de, voor het eerst in de looproute opgenomen, St. Annakapel van het voormalige zusterhuis St. Anna en voor de iconen van bekende Sassenheimers in drie dorpskerken." Wie de fotowedstrijd 'Sosfotomonumentje' heeft gewonnen, maakt de stichting later bekend.

Droge voeten

Ook de Broekdijkmolen is een oud, imposant monument dat zaterdag en zondag opengesteld was voor bezoekers. Ben Hoogduin neemt zijn taak als vrijwilliger molenaar erg serieus en woont samen met zijn partner Mireille Snabel direct naast het monument.

'Het is net een panoramaschilderij'

Hoogduin: "Vroeger was deze molen verantwoordelijk voor het drooghouden van 250 hectare grond. Nu is dat nog maar zo'n 30 hectare, wat bestaat uit de golfbaan hiernaast en het weiland hiertegenover. Het is de bedoeling dat ik ervoor zorg dat die gebieden niet onder water komen te staan. Vooral in de natte periode, oktober tot april, is dat soms nog een hele klus".

De originele Broekdijkmolen is in 1840 tot 1862 gebouwd, maar heeft niet lang mogen bestaan. In 1972 ging hij door een storm in vlammen op. Een aantal jaar later werd de huidige, 23 meter hoge, Broekdijkmolen gebouwd, die sinds kort eindelijk de naam weer op de baard heeft staan: De Broekdijk. De Broekdijkmolen is vernoemd naar de Broek- en simontjespolder, waar de molenaar verantwoordelijk voor was.

Hoogduin en Snabel zijn zeer gelukkig met hun molenaarsbestaan. Hoogduin: "Molenaar is het mooiste beroep dat er is, lekker de hele dag buiten. Het liefst werk ik in de regen. Dan heb ik drie jasjes op een rij hangen en als de een doorweekt is, pak ik de volgende, heerlijk!" Snabel: "Ik zou echt niets anders meer willen. Ik woon heerlijk aan het water. Moet je kijken wat een uitzicht. Het is net een panoramaschilderij, en het is iedere dag weer anders."

Molenaar Ben Hoogduin en zijn partner Mireille Snabel bij de Broekdijkmolen.