De Thaise crew op bezoek in de Bollenstreek voor de actieserie 'The Golden Tulip'. | Foto: pr.
De Thaise crew op bezoek in de Bollenstreek voor de actieserie 'The Golden Tulip'. | Foto: pr. Foto: pr.

Brullende motoren in Voorhouts bollenveld

teylingen n Iemand die vol gas door je bollenperken scheurt? Onder normale omstandigheden zou de betreffende bollenteler onmiddellijk de politie bellen. Maar déze motorrijders hebben toestemming. Het veld is één van de filmlocaties voor 'The Golden Tulip', een Thaise actieserie die volgend jaar in de huiskamers van meer dan 20 miljoen mensen gezien zal worden.

Door Esdor van Elten

Dat die film voor een deel in Teylingen geschoten wordt is voor een groot deel te danken aan bollenexporteur Richard Bonnet uit Nieuw Vennep. Bonnet is bekend met Thailand. Niet alleen exporteert hij er bollen naartoe, zijn bedrijf New Fashion Flowers heeft ook een vestiging in het Aziatische land en bovendien: zijn vrouw is Thaise. "En zij kent weer de vrouw van de regisseur Chalong Phakdiwichit. "De filmmaker is een grootheid in zijn land en mag zich 'National Artist of Thailand' noemen. Eind vorig jaar kwam hij met het verzoek of Bonnet hem kon helpen met het vinden van filmlocaties voor een actieserie die zich in Nederland zou afspelen: 'The Golden Tulip'. "Ze wilden actie op de bollenvelden."

Oeps, geen vergunning...

Bonnet richtte zich tot de gemeente Teylingen en bollenkweker Sam van Schooten om locaties en vergunningen te regelen, maar zocht ook in het oog lopende locaties elders, zoals Keukenhof en de Zaanse Schans. "Typisch in het oog lopende Nederlandse locaties." Voor de kapitale landhuizen in de film wendde Bonnet zich tot bevriende kwekers in Nieuw Vennep en 's Gravenzande. Ook het politiebureau in Hoofddorp, de Thaise Tempel in Purmerend en de supermarkt uit diezelfde plaats figureren in de film.

Schiphol

Verreweg het lastigst te regelen waren de opnamen op Schiphol. "Met de aanslagen van Brussel en Parijs nog vers in het geheugen waren zij uiterst terughoudend", aldus Bonnet. "Gelukkig kon ik via een vriend bij de Marechaussee toch bij de juiste mensen aan tafel komen."

Toen de 35 man sterke filmploeg in april voet op Nederlandse bodem zette was er even paniek: Zij bleken volledig onbewust van het feit dat je voor het gebruik van (toneel)wapens en voor het uitvoeren van actiestunts vergunningen nodig hebt. "Dat kennen ze daar niet." Bonnet wist stap voor stap, ook die horde te nemen en daarmee liep alles goed af. "Ik durf wel te zeggen dat zonder mij de film niet was doorgegaan."

Bollenpromotie

Of dat voor de film geldt moet natuurlijk nog blijken. 'The Golden Tulip' komt naar verwachting in februari uit en is inmiddels al aan negen andere landen verkocht. "Ik denk dat we door deze film meer Thaise toeristen mogen verwachten die de locaties van de film met eigen ogen willen zien. Dat is natuurlijk prachtige promotie voor de Bollensector en de Bollenstreek!"