Wethouder Kees van Velzen en directeur Hans Portengen snijden de taart en openen  het nieuwe Taalpunt. | Foto: pr.
Wethouder Kees van Velzen en directeur Hans Portengen snijden de taart en openen het nieuwe Taalpunt. | Foto: pr. Foto: pr.

Nieuw Taalpunt met spreekuur en café

Teylingen n Een moeder leest iedere avond haar kinderen voor. Totdat zij zelf kunnen lezen en merken dat het verhaal wat ze horen, niet klopt met de tekst in het boek. Voor moeder een pijnlijk moment, want dan wordt duidelijk dat ze moeite heeft met lezen en schrijven. In de Week van de Alfabetisering is vrijdag het Taalpunt Teylingen in de bibliotheek in Sassenheim geopend. Een plek waar mensen met hun taalvragen terecht kunnen voor gratis hulp en advies.

Het Taalpunt is onderdeel van het Taalhuis, dat in Lisse is gevestigd. Eerder openden de Taalpunten in de bibliotheken van Hillegom, Lisse, Noordwijk en Noordwijkerhout. Het Taalpunt Teylingen, gevestigd in de bibliotheek in Sassenheim, is de vijfde op rij. Wethouder Kees van Velzen is blij dat het informatie- en ondersteuningspunt nu ook in Teylingen zit. "We weten dat tien procent van de Nederlandse bevolking moeite heeft met lezen, schrijven en rekenen. Dat is een flink aantal. Met alle wethouders uit de Bollenstreek hebben we eerder besproken hoe we de voorziening dichterbij kunnen brengen. De drempel moet omlaag. Zo willen we meer mensen bereiken. Want als je kunt lezen en schrijven, dan kan je jouw talenten beter benutten."

Taalspreekuur

Eline van de Visser verzorgt al in verschillende vestigingen het Taalspreekuur. "Er is vaak een enorme opkomst. Veel mensen hebben vragen, er staat zelfs een rij." Dat zijn naast Nederlanders die analfabeet zijn of moeite hebben met lezen en schrijven, ook mensen die later in Nederland zijn komen wonen. "De mensen die al enige kennis hebben van het Nederlands, koppelen we aan een taalcoach. Samen gaan ze aan de slag, bijvoorbeeld met het lezen van brieven van de Belastingdienst. We kunnen nog steeds taalcoaches gebruiken trouwens. Ook zij kunnen zich tijdens het spreekuur aanmelden."

Diegene die nog geen Nederlands spreken, verwijst De Visser door naar een onderwijsinstelling. Voor hen is onder andere het Taalcafé, dat gelijktijdig met het Taalspreekuur is. Daarin gaat het vooral om op een laagdrempelige manier de taal te oefenen tijdens een gesprekje of bij het spelen van een spelletje. Wanneer het eerstvolgende Taalcafé is, wordt binnenkort gecommuniceerd. Het Taalspreekuur is iedere vrijdag van 11.00 tot 12.30 uur in de bibliotheek aan de Kerklaan 42 in Sassenheim.