Burgemeester Breuer in gesprek met een inwoner tijdens het speeddaten. | Foto: Peter Schipper
Burgemeester Breuer in gesprek met een inwoner tijdens het speeddaten. | Foto: Peter Schipper Foto: Peter Schipper

Teylingen viert haar eerste 'Dag van de Democratie'

Warmond n In Warmond is het op de tweede zaterdag van september sinds jaar en dag een drukte van belang als gevolg van de combinatie van de Schippertjesdagen en de Open Monumentendag. Een extra stop op het pleintje bij de pomp zou er op deze drukke dag vast wel inzitten, beredeneerde de gemeente. En zo werd besloten de allereerste Teylinger 'Dag van de Democratie' op en rond dit Warmondse pleintje te vieren. Op zaterdag 10 september streken talloze leden van de gemeenteraad en de burgemeester dan ook neer tussen de dagjesmensen om de democratie letterlijk wat dichter bij het publiek te brengen.

Door Mandy van Leeuwen

De 'Internationale Dag van de Democratie' startte in 2008 als een initiatief van de Verenigde Naties. In de afgelopen jaren kreeg het initiatief navolging op steeds meer plaatsen, zo ook in verschillende Nederlandse gemeenten. Teylingen organiseert dit jaar voor het eerst activiteiten ter gelegenheid van de 'Dag van de Democratie', met als doel inwoners meer te betrekken bij die democratie. "Het is belangrijk om mensen bewust te laten worden dat we in Nederland zo rijk zijn met de democratie," verklaart burgemeester Breuer.

Speeddaten

De burgemeester is dan ook hoogstpersoonlijk aanwezig om te speeddaten met inwoners uit Teylingen. Ze neemt zojuist met een inwoonster plaats aan een tafel in Kunstcafé De Oude School. De twee praten even over de democratie, waarna een probleem uit de wijk op tafel komt. Het laat direct zien dat de besproken kwesties nogal uiteenlopen: inwoners zoeken de burgemeester op voor een specifieke vraag, om te discussiëren of om gewoon even kennis te maken. "We zijn om één uur gestart. Het is nu half 3 en ik ben voortdurend in gesprek geweest," vertelt Breuer enthousiast.

Andere activiteiten

Naast Breuer zijn ook talloze gemeenteraadsleden aanwezig. In het Oude Raadhuis hebben enkele van hen het nog wat rustiger: "Er zouden nog wat meer mensen mogen komen, maar degenen die er zijn, zijn wel enthousiast". In het Oude Raadhuis kan de echt nieuwsgierige inwoner uitleg krijgen over het krachtenveld waarin de gemeentepolitiek zich afspeelt. Ook kan er een sensationele quiz gespeeld worden met vragen variërend van "Wat is een democratie?" tot "Wat voor monument is Vroenhof?". En zo maakt Teylingen op laagdrempelige en toch actieve wijze kennis met de 'Dag van de Democratie'.