Inspreker De Wit licht het tweede alternatieve plan toe, maar de buurt ziet meer in appartementen. | Foto: NK
Inspreker De Wit licht het tweede alternatieve plan toe, maar de buurt ziet meer in appartementen. | Foto: NK Foto: Nico Kuyt

Buurt presenteert alternatieven voor groenbehoud bij De Woezel

Warmond n Tijdens de hoorzitting in de raadscommissie Ruimte over het bestemmingsplan dat de bouw van zes woningen mogelijk moet maken op de locatie van de voormalige peuterspeelzaal 'De Woezel' op Schoonoord 23, hebben omwonenden opnieuw gepleit voor het sparen van het groen.

Door Nico Kuyt

Tegen het bouwplan zijn elf zienswijzen ingediend. Met het huidige plan gaat in hun ogen het grootste deel van het groene parkje verloren. Omwonenden hebben evenwel hun eigen plannen gemaakt om zoveel mogelijk daarvan te sparen. Zo lichtte Jan Mastenmaker, bewoner van Schoonoord, het door het merendeel van zijn buurtgenoten gewenste plan A toe. De woningen worden daarbij geconcentreerd in een appartementengebouw met 8 woningen op de plek van de huidige Woezel. Die zijn geschikt voor starters en ouderen en bevorderen zo de doorstroming in de woningmarkt. Het groen wordt daarmee behouden, waaronder de wandelroute langs het water, bomen en het autovrije plein.

Tweede alternatief

Als plan A het niet haalt, dan maar plan B, zo hield buurvrouw Monique de Wit de commissieleden voor. Door het naar het zuiden opschuiven en anders inrichten van de woningen gaat er wel meer groen verloren dan plan A, maar langs het water blijven het gras, bomen en het wandelpad bestaan. Voormalig raadslid Hans Goudsmit sprak namens een aantal bewoners uit de Endepoellaan. Ook hij pleitte voor het behoud van het groen. De wijk is versteend, kent een hoge parkeerdruk en weinig speelplekken en natuur. Het voorgestelde plan tast naar zijn mening de leefbaarheid aan en onderstreepte dat plan A de duidelijke voorkeur heeft in de buurt en niet de voorgestelde opzet van de ontwikkelaar.

Overlast

Van der Spek, een directe buur van het gebied, ziet de overlast voor hem alleen maar toenemen. Hij heeft nu al last van de parkeersituatie en hangjeugd. Zonlicht en parkeren zal slechter worden, zo schat hij in. "Bouw twee mooie huizen", zo uitte hij een advies. Mevrouw Vergeer was op har beurt fel tegen plan B. Het geeft voor haar minder zon. "Hou het groen en als het echt niet anders kan, dan plan A", gaf zij ook tegengas aan het huidige plan. De commissieleden nemen de inbreng mee voor een bespreking in hun afzonderlijke fracties en gaan daar een standpunt bepalen. Het bestemmingsplan wordt op 11 oktober verder besproken in raadscommissie Ruimte en daarna in de gemeenteraad van 27 oktober.


Gemeenten werken samen in ondersteuning bij Wmo

Teylingen n De vijf gemeenten in de Bollenstreek hebben een plan voor optimale ondersteuning via de Wmo ontwikkeld. Ze willen de toegang voor de Wmo beter laten aansluiten op Jeugd en Werk. Ook worden relaties gelegd tussen de Wmo en beleidsterreinen als volksgezondheid, sport, jeugd, participatie, cultuur en onderwijs. Daarnaast willen de gemeenten ervoor zorgen dat mensen met meerdere- of zeer complexe vragen vanuit verschillende disciplines soepel ondersteund worden. De plannen zijn bedoeld om de ondersteuning aan inwoners beter te stroomlijnen en te zorgen dat niemand tussen de wal en het schip belandt.

Dit staat in de 'Transformatieagenda 2017- 2018- Wmo en haar omgeving'. De colleges van B&W van de gemeenten Hillegom, Lisse, Teylingen en Noordwijkerhout stemden daar op 27 september mee in. Het college van B&W van de gemeente Noordwijk behandelt de agenda deze week.

Wmo

Gemeenten zorgen via de Wet maatschappelijke ondersteuning (Wmo) dat mensen die niet volledig zelfstandig thuis kunnen wonen de hulp en ondersteuning krijgen om dat wel mogelijk te maken. Daarnaast bieden gemeenten via de Wmo onder meer opvang, zoals vrouwenopvang, beschermd wonen en verslavingszorg.

Vast contactpersoon

In het plan krijgen huisartsen, praktijkondersteuners en andere partijen die hulpvragen signaleren een vast contactpersoon bij de gemeente. Bovendien stimuleren de gemeenten ook andere inwoners om hulpvragen in hun buurt te signaleren. Daarnaast worden de pilots met sociale (wijk) teams en lokale loketten geƫvalueerd. Ook ontwikkelen de gemeenten voorstellen om gezondheidsachterstand terug te dringen. Hierdoor kunnen inwoners makkelijker deelnemen aan de samenleving.

Verbinder

De gemeenten organiseren hulp en ondersteuning via de Wmo dichtbij inwoners. Zo kunnen zij sneller laagdrempelige hulp aanvragen en kan de gemeente sneller reageren op signalen uit de buurt. Mantelzorgers krijgen extra ondersteuning, initiatieven waarin mensen elkaar helpen beter zichtbaar gemaakt, zodat inwoners daar beter bij kunnen aansluiten. De gemeenten faciliteren inwoners bij eigen maatschappelijke activiteiten. Bovendien worden gemeenten sowieso meer facilitator en verbinder van partijen en initiatieven dan dat zij zelf hiertoe steeds de aanzet doen.

De komende zes weken worden inwoners en zorg- en hulpverleners in de vijf gemeenten via een intensieve campagne benaderd om hun reactie op deze Transformatieagenda te geven. Eind van het jaar wordt de definitieve versie aan de gemeenteraden voorgelegd.