Anne de Winter, Martijn de Jong en Marcel Trieling spelen de hoofdrollen. | Foto: pr. / Studio Royale
Anne de Winter, Martijn de Jong en Marcel Trieling spelen de hoofdrollen. | Foto: pr. / Studio Royale Foto: pr./ Steven Bemelman

'Ik herken mezelf wel in het karakter van Don Quichote'

Voorhout/streek n Muziektheater Duin- & Bollenstreek (MuBo) speelt deze maand in drie verschillende theaters het hilarische en ontroerende Man van la Mancha. Martijn de Jong uit Voorhout is een van de hoofdrolspelers.

Man van la Mancha is het beroemde verhaal over Don Quichote, een dolende ridder die zich samen met zijn knecht Sancho verzet tegen een chaotische wereld waaruit alle hoffelijkheid lijkt te zijn verdwenen. Een verhaal over een Onmogelijke Droom en werkelijkheid, gekte en verstand en de zoektocht naar verlossing. Martijn de Jong, woonachtig in Voorhout, speelt voor het eerst mee bij het in 2009 opgerichte MuBo en vertelt over zijn rol. "Don Quichote is een nobele ridder die in alles het goede wil zien, totdat het tegendeel bewezen is. Hij vlucht niet voor de realiteit, maar kiest voor een wereld vol illusie. Echter, Miguel de Cervantes, de schrijver van het verhaal, speelt in het stuk een minstens even grote rol als zijn hersenspinsel Don Quichote", aldus de Jong, die zichzelf wel herkent in het idealistische karakter van het personage. "Het is makkelijk om je te laten meeslepen in de negatieve verhalen die je vaak in de media leest, maar wordt je eigen leven daar beter van?"

Grappig

De rol heeft nogal wat voeten in de aarde. Ter voorbereiding las De Jong het script talloze keren door, sprak zijn omvangrijke tekst in om deze vervolgens onderweg eindeloos af te spelen. Daarnaast zegt De Jong veel steun te hebben gehad aan zowel zangrepetitor Bas van Splunter, als Hans Hollander, regisseur en tekstuele sparringpartner.

De samenwerking met zijn tegenspelers is ook goed bevallen. "Tijdens solistenrepetities heb ik mijn tegenspelers goed leren kennen. Met Marcel Trieling als mijn trouwe knecht Sancho, die niet grappig doet, maar van zichzelf grappig is en Anne de Winter, als mijn droomvrouw Dulcinea, is het ontzettend prettig spelen".

In de regio

De voorstelling is te zien op vrijdag 7 en zaterdag 8 oktober in het Teylingen College Leeuwenhorst, Noordwijkerhout, op vrijdag 14 oktober in Theater Ins Blau, Leiden en afsluitend op vrijdag 28 en zaterdag 29 oktober in Theater Floralis, Lisse. Kaarten zijn uitsluitend te bestellen via www.stichtingmubo.nl.