Amateurarcheoloog Aad van der Geest deelt metaaldetectoren uit. | Foto: pr.
Amateurarcheoloog Aad van der Geest deelt metaaldetectoren uit. | Foto: pr. Foto: pr.

Speuren naar schatten

Sassenheim n Groep 7 van basisschool Het Bolwerk heeft vorige week archeologisch onderzoek verricht op een stuk braakliggend terrein aan de Hoofdstraat in Sassenheim. De les werd gehouden in het kader van de nationale actie 'Archeologie uit uw achtertuin' van het Rijksmuseum van Oudheden in Leiden.

Stichting Oud Sassenheim begeleidde de archeologieles door eerst in de klas te vertellen over bodemonderzoek en later de kinderen te helpen bij het zoeken. Amateurarcheoloog Aad van der Geest was zeer tevreden over de middag. "De kinderen waren heel enthousiast en hebben meer gevonden dan we verwacht hadden. Natuurlijk werd er veel puin aangetroffen, maar er zijn ook een muntstuk, een stukje van een pijp, een zeer oude spijker en potscherven gevonden." Ook SOS bestuurslid Paul de Baan vond het een geslaagde middag. "De middag is in eerst instantie voor de leerlingen opgezet om hen een leuke middag te bezorgen, maar daarnaast wil de SOS hen toch ook graag iets bijbrengen over het verleden van Sassenheim. Volgend jaar vragen we een andere school om mee te doen." Na de herfstvakantie gaan de leerlingen de gevonden voorwerpen schoonmaken en verder onderzoeken.


Kleurrijke Springplank

Sassenheim n Basisschool de Springplank leek vorige week wel omsingeld door witte marsmannetjes. De spelende kinderen op het schoolplein wilden hier natuurlijk meteen het fijne van weten. Navraag leerde dat het hier een team van verfexperts van AkzoNobel in schilderoutfit betrof. Adjunct-directeur Henk Spook had dit team gevraagd om de renovatie van zijn school af te ronden. De gemeente Teylingen heeft begin dit jaar de school voorzien van een nieuwe klimaathuishouding en nieuwe kozijnen. Ook waren alle muren zowel binnen als buiten voorzien van nieuwe frisse kleuren. Maar enkele moeilijke oppervlakken konden helaas toen nog niet worden opgefrist. Vandaar dat de hulp van de kleurexperts in het kader van het community program werd ingeroepen. In drie uur tijd wist het team de hele betonnen buitenkant van de school te voorzien van de nieuwste beschermingstechnologie in een kleur die precies matcht met het kleurenpalet zoals dat was ontworpen door de architect. Ook directrice Joyce Keunings en de kinderen zijn erg blij met het eindresultaat. | Foto: pr.

Afbeelding